Türkiye'deki kamu ve özel sektör şeker üreticilerinin en büyük sorunu kaçak şeker. Dünyada şeker üretiminin yaklaşık yüzde 70'i kamıştan elde ediliyor. Dünya şeker fiyatı denilince de kamış şekerinden söz ediliyor. Burada şekerin ton fiyatı 300 dolar civarında. Pancardan üretilen şekerde ise fiyat 750-850 dolar arasında değişiyor. Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye pancardan üretilen şekeri kullanıyor. Ancak Türkiye'nin özellikle Doğu'daki komşuları daha çok şeker ithalatçısı. 300 dolara ithal edilen şeker Türkiye sınırları içine girince 700-800 dolara fırlıyor. Böyle tatlı bir kâr olunca da sınırdan bir çuval şeker bile getirmek olağanüstü kârlı bir hale geliyor. Türk Şeker yetkililerine göre Türkiye'de kaçak şekerin boyutu 300-400 bin ton civarında. Bu kilosu 300 dolardan 120 milyon dolarlık şeker demek. Türkiye'de bu şeker 750 dolardan satılsa 300 milyon dolarlık bir rakama denk geliyor.Yani 180 milyon dolarlık tatlı bir kâr söz konusu. Tabi Türkiye'deki kaçak şekerin tek geldiği nokta sınır kapıları değil. Kota dışı alınan C şekerinin piyasaya sürülmesi ya da merdiven altı tatlandırıcı üretimi yolu ile de piyasaya kayıt dışı şeker sürülüyor.
YARIN Şeker Kurulu kota artırmaya nasıl ikna oldu? Hangi fabrika şekeri kaça mal ediyor? Özelleştirme maliyetleri nasıl artıracak?