Ortalık kaçak şeker kaynarken özel ve kamuya ait şeker fabrikaları fiyat rekabetine girişti. Yarışta geride kalan Türk Şeker'in depoları doldu taştı. Şekeri koyacak yer bulamayan şirket, 16 bine yakın çalışanına 8 taksitle şeker satıyor.
Şekerde yaşanan kayıtiçi ve kayıtdışı rekabet ölümüne bir savaş başlattı. Bir tarafta yılda 400 bin tonu aştığı tahmin edilen kaçak şeker, diğer tarafta ellerindeki stoklar nedeniyle 'fiyat rekabetine' giren şeker fabrikaları, son olarak da nişasta bazlı şeker üreticileri arasında yaşanan çekişme nedeniyle ortalık toz duman oldu. Özel şeker fabrikaları piyasaya verdikleri şekerin fiyatını yüzde 12'ye varan oranda indirince, Türk Şeker de yüzde 8'lik indirim yaptı. Ancak yüksek maliyetler nedeniyle özel fabrikalar ile yarışması mümkün olmadığı için depolarında şeker dağları oluştu. Eylül ile ocak ayı arasındaki şeker sezonuna Türk Şeker Fabrikaları 400 bin ton stok fazlası ilegirdi. Türk Şeker Ankara, Malatya, Muş, Uşak ve Kırşehir'de yüzde 8'lik indirim yapınca fabrika satış fiyatı 1.44 YTL'ye kadar düştü. Türk Şeker tarafından günde 15 bin 773 ton, Pankobirlik'in ortakları arasında bulunan şeker fabrikalarında da günde 5 bin 773 ton şeker üretiliyor. Özellikle birliklere ait Konya ve Kayseri Şeker'in piyasada yaptığı indirim Ankara'yı derinden sarsmış durumda. Ankara'da il sınırları içinde Ankara Şeker Fabrikası şeker satamazken, Kayseri Şeker ortalığı talan etmiş durumda. Ankara Şeker Fabrikası yöneticileri, indirimden sonra sadece 108 ton şeker sattıklarını belirtirken, "15 gün sonra depolarımızda şeker koyacak yer kalmayacak" diyorlar. Bu sırada taksitlesatış formulü bile gündeme gelmiş. Halen Türk Şeker yaklaşık 16 bin çalışanına 8 taksitle şeker satıyor, ama derdine derman bulabilmiş değil.
İNDİRİM YAPAMIYOR Özel sektör şekerin fiyatını aşağıya çektikçe 25 fabrikası ile piyasada olan Türk Şeker'in buna seyirci kalmasının en önemli nedeni ise maliyet. Çünkü özel sektörün yaklaşık 1-1.2 YTL maliyetle ürettiği şeker, Türk Şeker'in bazı fabrikalarında 1 lira 98 kuruştan, yani 1 milyon 980 bin liradan mal ediliyor. En verimli tesislerinde şekeri 1 lira 23 kuruştan üreten Türk Şeker, paçal olarak şekeri 1 lira 36 kuruşa mal ediyor. Bunun altı da her gün zarar yazıyor.Bir kilo şeker için kaliteli ürünün olduğu yerlerde 6-7 kilo, kalitesiz üründe ise 10-12 kilo pancar gerekiyor. Bu nedenle bir kilo şekerin maliyet fiyatı içinde yüzde 60'ı pancara gidiyor. Çalışanın maliyeti ise yüzde 22 düzeyinde. 25 fabrikada 3 bin 274'ü memur, 5 bin 964'ü daimi, 6 bin 63'ü geçici işçi olmak üzere toplam 15 bin 274 çalışan bulunuyor. Türk Şeker Fabrikası yöneticilerinin ifadesine göre tesislerde çalışan geçici işçinin giydirilmiş aylık ortalama maliyeti 2 bin 334 YTL. Teknik elemanlarda bu ortalama 3 bin 225, daimi işçilerde ise 2 bin 866 lirayı buluyor.