|
|
Rakı şerefine çıkan kitaplar
'Piyasadaki rakı çeşitliliğinin artmasıyla birlikte rakı üzerine yazılan kitapların sayısı da giderek çoğalıyor. Kimileri lezzetli meze tarifleri verirken, kimileri de rakının geçmişten günümüze kadar olan serüveni hakkında bilgiler aktarıyor. İşte, rakı üzerine yazılmış iki kitap:.
Şiir Tadında Yeni Rakı Meze Tarifleri Mey içkinin Yeni Rakı için hazırladığı ikinci meze kitabı çıktı. 'Şiir Tadında Yeni Rakı Meze Tarifleri' adlı kitapta; kereviz salatası, alevli rakılı karides, balık kroket, muhammar, kabak çiçeği dolması, takos, sütlü balık ve cevizli mercimek köftesi gibi kolay hazırlanabilen 35 çeşit lezzetli meze tarifini bulmak mümkün. Ancak bu tarifler klasik tariflerden çok farklı çünkü her yemek tarifi ayrı bir şiirden oluşuyor.
Patlıcanlı Pilav 1 bostan patlıcanı alın alacalı soyun, 2-3 santimlik küpler şeklinde küçük küçük doğrayın, Şimdi bekletmeyin hemen tuzlu suya atın, Hepsinin suyun içinde kalmasını sağlayın. En az yarım saat bekletin küpleri. 2 çay kaşığı tuz ile sıcak su dökün kapatın pirinçleri, Su soğuyup pirinçler yumuşayana kadar bekleyin, Soğuk suyla yıkayın narin narin süzün. Doğrayın 1 orta boy soğanı, 3 yemek kaşığı zeytin yağıyla tencereye koyun, Rendeleyin 2 domatesi, biberleri de ince halkalar halinde doğrayın, Kıyın nane yapraklarını çıkartın patlıcanları sudan, Süzün acı suyunu elinizle sıkarak, kağıt peçete ile kurulayın. Sıvı yağa atıp kızartın patlıcanları, Kavurun tenceredeki soğanı kullanın zeytinyağı, Ekleyin rende domates, kızarmış patlıcan, bir bardak su, 2 çarliston biberi, Aman unutmayın tuz, karabiber, yenibahar ve toz şekeri. Hepsi kaynayınca pirinci atın, karıştırın, Önce harlı, sonra kısık ateşte pilavı pişirin, Suyunu çektikten sonra 15-20 dakika demlenmeye bırakın, Taze nane yapraklarını atıp, ılık ılık sofraya getirin. İsterseniz piştikten sonra 1 çay kaşığı tarçın ilave edin, Keyif sizin bir de böyle ikram edin, Yeni Rakı'yla patlıcan, patlıcanla pilav, Siz siz olun masada kalabalık sohbet edin.
|