BAKAN Şener, çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Şener'in tespitleri:
* Sen şaraptan ne anlarsın diyen varsa, ben bu nesnenin her şeyini bilirim de sadece tadını bilmem.
* Tarımda en yüksek katma değer şarapçılıkta var. Küresel rekabetin en yoğun yaşandığı sektör de şarapçılık.
* En kaliteli ve ucuzunu üretemiyorsanız fabrikanızın bulunduğu mahalle bakkalına bile mal satamazsınız
* Şaraptaki dengesizlik, rakı gibi yerel içkilerden kaynaklanıyor.
* İspanya, Portekiz ve İtalya'da üretilen şarapların yüzde 90'ı şaraba dönüşüyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 2.
* Biz (üzümü) yiyoruz, Avrupa içiyor. Sucuk, pestil, pekmez, sirke yapıyoruz, ilave katma değerden mahrum kalıyoruz.
* 1904'te 340 milyon litre şarap üretmişiz. Bugün 90 milyon litreye ulaşmışız diye 'büyük atak yaptık' diyoruz.
* Şarap üretiminde çok düşük seviyedeyiz. Şarap kalitemiz düşük. Kayıtdışılık son derece yüksek. Üretimin üçte ikisi kayıtdışı. Kayıtdışı bir yapının dış piyasada rekabet şansı yok. Uluslararası piyasaya şarap satabilir hale gelmemiz lazım. Şarap kendini tevekküle kaptırmış (kaderine boyun eğmiş) gibi geliyor bana. Tevekkül içinde şarapçılığı sürdürmek mümkün değil.