Antitröst yasaları nedeniyle İtalya'da büyüyemeyen 45 milyar Euro'luk Enel'in Başkanı Gnudi, İstanbul, Ankara gibi bölgelerde enerji dağıtımına talip olduklarını, bu konuda Türk işadamlarıyla görüşeceklerini açıkladı.
İtalya'nın ve dünyanın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinden biri olan Enel, Türkiye'de ihaleye çıkarılması öngörülen elektrik dağıtımına talip. 45 milyar Euro'luk Enel'- in başkanı Piero Gnudi Roma'daki genel merkezinde, perşembe günü İstanbul Çırağan Sarayı'nda yapılacak Türkiye-İtalya İş Forumu'unu değerlendi. İtalya'da pazarın yüzde 40'ını elinde tutan ve antitröst yasaları nedeniyle daha fazla yatırım yapamayan Enel'- in başkanı Gnudi, yurtdışındaki yatırımlar için 15 milyar Euro kaynak ayırdıklarını belirtiyor. Gnudi, yatırım stratejilerinde Bulgaristan, Romanya, Slovakya gibi Yeni Avrupa ülkelerinin yer aldığını bu kapsamda Türkiye'yi de hedeflerine aldıklarını belirtiyor. İtalyan Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi ile birlikte Türkiye-İtalya İş Forumu'na katılacak Gnudi, İstanbul ve Ankara civarındaki dağıtım şebekelerini kapsayacak ilk ihaleye de girmek istediklerini ifade etti.
Enel'in önümüzdeki yıllardaki yatırım stratejisi içinde Türkiye'nin yeri ne olabilir? İtalya'daki özelleştirme süreci sonunda, elimizdeki bazı ürünleri çıkardık. Transmisyon (üretim) yanında, dağıtımın bir kısmını sattık. İtalya'da büyümemiz mümkün değil. Bu konuda antitröst yasaların koyduğu sınırlar var. Ama şirketler büyümek zorunda. Dolayısıyla biz de "liberalizasyon" sonunda elde ettiğimiz kaynakları dışarıda kullanmaya karar verdik. Yatırımlarımız için "Yeni Avrupa"yı seçtik, bunun içine Türkiye'de dahil. Türkiye, AB ile müzakerelere başladı, bu bizim için önemli sinyal. Ayrıca ekonomisi bir ülke. Hem ekonomik büyüme, hem de demografik büyümede önemli bir canlılık söz konusu. Ekonomik büyümeye her zaman artan bir elektrik tüketimi eşlik eder. Biz Türkiye'nin bu büyüme sürecine katılmak istiyoruz. Türkiye'de son 10 yılda elektrik tüketimi neredeyse ikiye katlandı. Önümüzdeki 10 yılda büyüme bu hızla sürerse bu tüketim yeniden ikiye katlanacak.
Türkiye'de sadece dağıtımda mı pazara girmek istiyorsunuz? Bizim için Türkiye'de hem dağıtımda hem de jenerasyonda pazara girmek ilginç olabilir. Türkiye dağıtımda bugünlerde yeni ihaleler açıyor. Bizi bunlar cezbediyor ancak ben dağıtımda büyük boyutlardaki bölgelerin enteresan olduğuna inanıyorum. Bir şirket için önemli olan dağıtımı büyük bir bölgede gerçekleştirmek ancak bu şekilde ekonomi yapılabilir. Bölgenin büyüklüğü ile orantılı olarak maliyetler düşecektir.
Türkiye'de yatırım yapmak için ihalelere hazırlanırken hangi kriterleri gözönüne alıyorsunuz? Biz Türkiye'de ya büyük şirketlerin satın alımına katılmayı ya da belli büyüklükte, bünyemize alabileceğimiz şirketleri almayı düşünüyoruz. Biz Türkiye'deki büyük dağıtım bölgelerini tanıyoruz. Türk hükümeti 6 blok halinde dağıtımı ihaleye açmaya karar verdi. Biz bunun üzerinde çalışmaktayız ancak dediğim gibi sanayileşmiş büyük bölgelere ilgi gösteriyoruz.
İlk aşamada Türk hükümetinin özelleştirmeye açtığı blok sizin tanımlarınıza uyuyor. Çekinceleriniz var mı? Evet, ilk aşamada uyuyor ancak bu işte, dağıtım dünyasında önemli olan düzenleyici kurum ile olan ilişki. Önemli olan kuralların açık olması ve bunlara uyulması. Artık bu kurallarda da bir Avrupa standardı var. Sanırım Türkiye'de de düzenleyici kurallarda varılacak standartların Avrupa standartlarına yakın olacak.