Milli Emlak, Seyrantepe arazisinin satışı için çıkacağı ihaleyi askıya aldı. Gerekçe, Galatasaray'la yapılan anlaşmanın ihaleyi 'sakat'layacağı....
Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Galatasaray'ın 2004 yılında üst kullanım hakkını aldığı ancak daha sonra araziden yararlanmak için satın alma girişimlerinde bulunduğu Seyrantepe arazisini ihaleye çıkarmama kararı aldı. Böylece arazi Galatasaray'a satılamayacak ve Galatarasay da arazi üzerine spor kompleksi hariç bir şey yapamayacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ihaleyi askıya alma gerekçesi; ihaleye girecek olan şirketlerin, arazinin üst kullanım hakkına hâlâ Galatasaray'ın sahip olmasıyla açıklanıyor. Galatasaray Kulübünün izni olmadan çivi dahi çakamayacak olması yüzünden Milli Emlak, ihalenin 'sakat'lanacağı yani eksik rekabetin oluşacağını düşünüyor.
72 MİLYON YTL'YE VERİLDİ Spor kamuoyunu da aylarca meşgul eden ve sonunda çıkmaza sürüklenen Seyrantepe Projesi'nin seyri şöyle oldu: Galatasaray, rayiç bedeli 72 milyon YTL olan 384 dönüm arazinin, 30 yıllık üst kullanım hakkını 7 Eylül 2004'te aldı. Arazi 15 Mayıs 2005'te ihaleye çıkarıldı. Galatasaray konut kooperatifleriyle anlaşarak spor kompleksinin yanı sıra konut yaptırarak gelir elde etmek için arazinin tapusunu istedi. Amaç tapuyu alınca İş Bankası ve İMKB çalışanlarının üye olduğu iki kooperatif kanalıyla hem stadyum hem de yaklaşık 5 bin konutluk proje yapılacak ve Galatasaray'ın cebinden de para çıkmayacaktı. İhaleyi iki kooperatif kazanacak Galatasaray'da alacağı pay karşılığında kooperatiflere üst kullanım hakkı izni verecekti. Ancak arazi bölge parkı olarak ihaleye çıkarıldığı için Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü arazinin bu şekilde satılamayacağını ve bölgenin imarının yapılması gerektiğini Bayındırlık Bakanlığı'na iletti.
BEDELİ 500 MİLYON YTL Bunun üzerine Bayındırlık Bakanlığı bölgenin imarını değiştirdi. 384 dönümlük araziyi işyeri ve konut alanı olarak değiştirdi. Arazinin 'bölge parkı' olarak değil imarı alınmış konut ve işyeri alanı olarak değer tespitinin yeniden yapılması istendi. Edinilen bilgiye göre, Milli Emlak müfettişleri arazinin yeni bedelini 500 milyon YTL olarak yeniden belirledi. Yeni bedelin tartışmalara neden olacağı için açıklanmadığı ve Galatasaray Spor Kulübü'nün de bu bedel nedeniyle Maliye Bakanlığı'na tepki gösterdiği gelen bilgiler arasında. Arazi üzerinde Galatasaray Spor Kulübü'nun üst kullanım hakkı yıllık yaklaşık 700 bin YTL karşılığında sürüyor. Galatasaray, sözleşmeye göre arazi üzerine spor amaçlı her türlü kompleksi kurabilir. Ancak üst kullanım hakkı sözleşmesine göre, arsa üzerinde en geç iki yıl içinde stat inşaatı başlamak zorunda. Aksi halde üst kullanım hakkı devre dışı kalacak.