'Bu petrol fiyatlarıyla gel de nükleer santral inşa etme'
Enerji Bakanı Hilmi Güler, hükümete geldiklerinde 22 dolardan aldıkları ham petrol fiyatının 70 dolara kadar çıktığını belirterek, "Artan petrol fiyatları karşısında gel de nükleer santral inşa etme" yorumunda bulundu.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı hilmi Güler, hampetrol fiyatlarındaki artışın öngörülemez boyutlara ulaştığını, bu nedenle nükleer santrallerin kaçınılmaz hale geldiğini belirtti. Dünyada 441 nükleer santralin çalıştığını 32 santralin ise inşa edildiğini belirten Güler, "İskandinav ülkeleri dahi nükleer santral kuruyor" yorumunda bulundu. Güler, "Enerjiyi kolay algılanabilir hale getirmeliyiz. Merhum Özal, ekonomiyi kolay anlaşılabilir hale getirmişti. Biz istiyoruz ki, herkes, petrol-doğalgaz-doğalgaz bağlantısını bilsin. Enerji işi, ciddi bir
iş. Halının altına süpürülerek olmaz. Ben bu ülkenin enerji politikalarından sorumluyum. Tabii ki yatırımı da düşüneceğim. Realist olalım. Dağıtım bölgeleri özelleştirildiğinde, alanlar hemen kayıp- kaçak ve tahakkuk-tahsilatla ilgilenir. Hemen kabloları yer altına almak için uğraşmaz" dedi. Enerji Bakanı Güler, SABAH Ekonomi ile yaptığı özel röportajda enerji sektörü ile ilgili soruları yanıtladı. İşte Bakan Güler'in yanıtları:
Tüpraş'ın satışı: Petrol Piyasası Kanunu, ilk ihalede yoktu. Tüpraş'ın fiyatında konjonktürün de etkisi var. Bir tür hava parası gibi. Yabancıya gider, şu olur, bu olmaz. Bu tartışmalar içinde hükümet kararlı davrandı. Neticede kız yabancıya da gitmedi. Ben iyi balık tutarım, oltamın ucuna yemi takıp, denize atar beklerseniz, balık gelmez. Yemi hafifçe oynatırsanız, balığın ilgisini çekersiniz. Tüpraş'ta da böyle oldu. Piyasa kızıştı, iyi de oldu.
Elektrik zammı: Kömürde, çalışmayan çok sayıda sahayı açtık. Üretim patladı. Fiyatlar 70 dolar azaldı. 3 yıldır elektrik zammı yapmıyoruz. Tamamen yerli kaynaklara ağırlık verdik. Biz göreve geldiğimizde, elektrik üretiminde yerli kaynak oranı yüzde 38 idi. Bu oranı yüzde 50'ye çıkardık. Doğalgazın yüzde 65'i elektrik üretiminde kullanılıyordu. Bu oranı yüzde 60'a çektik. Elektrikte kayıp kaçağın üzerine gittik. Kasım 2002'den bu yana 840 bin elektrik hırsızı yakaladık. Tüpgazda fiyatı olabildiğince tuttuk. Neticede fakirin çorbası kaynıyor.
İletim hatları: Elektrik iletim hatlarımız, 46 bin kilometre. Dağıtım hatları ise bunun 17 katı. 800 bin kilometreye ulaşıyor. Yani ekvatoru 20 defa dönüyor. Şebekelerin elden geçirilmesi gerekiyor. Örneğin Antalya'nın elektrik ihtiyacı her yıl yüzde 30 büyüyor. Sahilde bir bağevi varmış, yıkılmış, 500 yataklı otel olmuş. Ancak Uzanlar döneminde Kepez Elektrik, oraya yatırım yapmamış. Şimdi küçük bir hat ihtiyaca yetmiyor. İletim hatları için yılda 250 milyon dolar, dağıtım için 800 milyon YTL'lik yatırım ihtiyacı var. Mevcut bütçe imkanlarıyla, ihtiyaçları 8 yılda karşılamamız mümkün. Bu nedenle ilk kez dış yatırım kredisi kullanacağız. İlk etapta, meskun yerlerde, kabloların yer altına inmesi lazım. Bir kilometre iletim hattının maliyeti, 1.2-1.6 milyon dolar. Tüm sistemi elden geçiriyoruz. Zamanında ağaç direktler dikilmiş, sonra çürümüş. O tarihten itibaren bir şey yapılmamış.