|
|
|
|
"Belçika teröre şemsiyelik yapıyor"
Belçika'nın Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal'la ilgili kararını eleştiren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül: "Belçika teröriste şemsiyelik yapıyor gibi görünüyor" dedi..
Gül, Dışişleri Bakanlığı'nda diplomasi muhabirleriyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Belçika'nın Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal'la ilgili kararını talihsizlik şeklinde niteleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül: "Belçika teröriste şemsiyelik yapıyor gibi görünüyor. Belçika'nın tutumu terörle mücadelede işbirliğini zayıflattı" dedi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'de son dönemde olumlu gelişmeler olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin geleceği daha parlak, daha ümitlidir''
diye konuştu.
AB ile katılım müzakerelerinin 3 Ekim'de başlamasıyla birlikte Türkiye'nin ''daha öngörülebilir'' bir ülke olduğunu ifade eden Gül, AB ile müzakerelerin başlamasının kısa, orta ve uzun vadede olumlu sonuçlarının herkes tarafından görüleceğini kaydetti.
Gül, Türk ekonomisinin yapısal reformlar sayesinde artık kendini içeriden ve dışarıdan gelebilecek tüm şoklardan koruyabilecek hale geldiğini de belirterek, zaman zaman siyasi problemlerin olabileceğini, ancak bunların hiçbirinin Türkiye'nin geleceğine gölge düşürücü boyutta olmayacağını söyledi. Gül, olumsuzlukların olabileceğini, kişi ya da kurumların hatalarının olabileceğini, ancak bunların kamuoyu önünde şeffaf biçimde tartışılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bayrama çok farklı ve olumlu güçle girdiğini ifade eden Gül, ''Her geçen bayram daha sevinçle kutlanacak'' diye konuştu.
''ERDAL HAKKINDAKİ KARARIN TÜRKİYE'YE KARŞI SİYASİ BİR KARAR OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM''
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Belçika'nın terörist Fehriye Erdal ile ilgilikararının üzücü olduğunu belirterek, kararın Türkiye'ye karşı siyasi bir karar olduğunu düşünmediğini kaydetti. Gül, düzenlediği basın toplantısında, Belçika'nın Fehriye Erdal'lailgili karanının siyasi olup olmadığının sorulması üzerine, terörle mücadelede işbirliğinin herkesin birinci gündem maddesi olduğuna işaret ederek, Belçika'nın kararının bu konuyu zayıflattığını söyledi.
''Türkiye'ye karşı siyasi bir karar olduğunu düşünmüyorum'' diyen Gül, Belçika'da bu konuda kanun değişikliği çalışmasının yapıldığını ancak mahkeme vasıtasıyla bu teşebbüsün önlendiğini belirtti. Gül, ''Üzücü bir gelişme, terörle mücadelede işbirliğini önleyici bir karar'' dedi.
Gül, kararın Belçika'nın imajı açısından hiç de iyi olmadığını kaydederek, ''Eminim ki en çok üzülmesi gerekenler Belçika'yı yönetenlerdir, onların da üzüldüğü kanaatindeyim'' ifadesini kullandı.
Durumun, Belçika'nın bir teröristi koruduğu ve ona şemsiye görevi yaptığı görüntüsünü verdiğine işaret eden Gül, bunun talihsiz bir durum olduğunu söyledi. Gül, ancak Belçika hükümetinin konuyu aşmak için gayret sarf ettiğini bildiklerini söyleyerek, ''umarım bunun yolunu bulurlar çünkü bu, Türkiye'nin değil Belçika'nın problemidir'' diye konuştu.
Türkiye'nin 35 yıl sonra tek rakamlı enflasyona ulaştığını da kaydeden Gül, ekonomide önemli gelişmeler olduğunu, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline geldiğini, özelleştirmelerin başarıyla yapıldığını belirterek, ''Tüm bunlar hep moralimizi güçlü tutan, geleceğe iyimser bakmamızı sağlayan nedenler'' dedi. Gül, toplantıya katılan muhabirlerin ve Türk halkının bayramını kutladı.
IRAK SEÇİMLERİ
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ta 15 Aralık'ta yapılması öngörülen seçimleri ''dönüm noktası olarak gördüklerini'' söyledi.
Türkiye'nin çok yönlü, çok boyutlu dış politikaya sahip olduğunu, bu politikaların Türkiye'nin önemini artırdığını belirten Gül, ''Öte yandan ister istemez kendimizi uluslararası gündemdeki gelişmelerin ortasında görüyoruz'' diye konuştu ve uluslararası gündemde yer alan bazı konulara ilişkin Türkiye'nin görüşleri hakkında bilgi verdi.
Irak'ta yapılan referandumla kabul edilen anayasanın, 15 Aralık'ta yapılacak seçimle oluşturulacak yeni Meclis tarafından değiştirilebileceğine işaret eden Gül, ''Ümit ediyoruz ki bu anayasa, yeni siyasi süreçle birlikte Irak'ın bütünlüğü, birliği sağlamlaşır ve Iraklıların hep beraber yaşama arzuları çok daha fazla pekişir ve Irak bir an önce bu kaostan kurtulur'' diye konuştu.
Irak'ın hem kendi halkı hem de komşularıyla barışık olmasının arzu edildiğini ifade eden Gül, böyle bir Irak'ın bölgeye istikrar ve refah getireceğini belirtti. Gül, şöyle konuştu:
''15 Aralık'ın bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz, çünkü anayasa bir çerçevedir. 15 Aralık'ta ortaya çıkacak Meclis, anayasanın boşluklarını dolduracaktır. Seçilecek Meclise önem veriyoruz, bu konuda her türlü desteğimizi vermeye devam edeceğiz.''
Türkiye'nin Irak'a insani yardımlarını da sürdürdüğünü ifade eden Gül, Kızılay'ın Telafer'e gıda ve temizlik maddesi taşıyan 15 TIR'ının yola çıkmak üzere olduğunu, Irak Kızılayı ile işbirliği yapılabilmesi için dün akşam Irak başbakanı İbrahim Caferi ile telefonda görüştüğünü belirtti.
SURİYE
Suriye'nin hassas bir dönemden geçmekte olduğunu belirten Gül, Hariri suikastı sonucu oluşturulan BM Uluslararası Soruşturma Komisyonu raporu sonrasındaki gelişmelerin yakından izlendiğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nin konuya ilişkin karar aldığını hatırlatan Gül, Suriye'yi savcıyla yakın işbirliği içinde olmaya davet ettiklerini belirtti ve yakın işbirliğinin konunun net biçimde çözülmesine yardımcı olacağını kaydetti.
İRAN
İran'ın nükleer programının uluslararası kamuoyunu uzun süredir meşgul ettiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin başından itibaren İran'ın uluslararası kurumlarla yakın işbirliği içinde olması gerektiğini söylediğini ve bu konudaki şeffaflığa önem verdiğini belirtti. Gül, ''Ümit ediyoruz ki şeffaf ve çok yakın işbirliği, bölgedeki birçok olumsuz gelişmeyi de önleyecektir'' diye konuştu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|