|
|
|
|
|
|
İzmir beşik gibi sallanıyor
Ege Denizi'nde saat 08.45'te 5.7 büyüklüğündeki sarsıntının ardından saat 12.46'da 5.9 ve 12.55'te 5.6 büyüklüğünde iki deprem daha kaydedildi. Vatandaşların bulundukları binaları terk ederek sokaklara çıktıkları gözlendi. İzmir'de eğitime bir gün süreyle ara verildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 12.55'te gerçekleşen 5.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olduğunu belirtti.
Saat 08.45'te 5.7, 12.46'da 5.9 ve 12.55'de 5.6
büyüklüğünde kaydedilen depremlerin ardından İzmir'de ve ilçelerinde vatandaşlar sokağa çıktı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, meydana gelen üç depremin de merkez üssünü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olduğunu bildirdi.
30 YARALI VAR
İzmir'de depremler sırasında yüksekten atlayarak yaralanan yaklaşık 30 kişi, hastanelere başvurdu.
Ege Üniversitesi Acil Servisi'ne, yüksekten atladığı için el ve ayak bilekleri kırılan 3 kişi ile 1999 Marmara Depremi'nde Kocaeli'nde bulunan ve panik atak krizi geçiren bir kişi başvurdu.
Depremler sırasında yüksekten atlama nedeniyle yaralanan 3 kişinin, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, yaklaşık 20 kişinin de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldiği belirtildi.
Panik anında 5. kattan atlayan bir vatandaşın durumunun ağır olduğu, kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan bir kişinin de tedavisinin sürdürüldüğü kaydedildi.
Öte yandan, İzmir'in Urla İlçesi'nde de balkondan ve pencereden atlayarak yaralanan 3 kişi, Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.Bu kişilerden birinin bacağında kırık, ikisinde de doku travması bulunduğu öğrenildi.
İzmir'deki şirketlerin büyük bölümü çalışanlarını evlerine gönderdi. Vatandaşların evlerine girmediği, parklarda ve açık alanlarda beklediği görülüyor.
KUŞADASI'NDA ÖĞRENCİLER BAHÇEDE TUTULUYOR
Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde, depremin ardından öğrencilerin sınıflardan çıkarıldığı belirtildi.
Kuşadası Kaymakamı Ahmet Ali Barış yaptığı açıklamada, Kuşadası ve köylerinde hiçbir üzücü olayın olmadığını, sadece vatandaşlarda bir endişe bulunduğunu söyledi.
Öğretmenlere çocukları binalardan uzak ve bahçede tutmaları talimatı verdiklerini ifade eden Barış, ''Dileyen aileler, çocuklarını alabilecek. Tatil etmememizin nedeni ise bir çok anne baba çalışıyor. Çocuklarını alamaz veya çocuklar dışarıda kalırsa başına bir şey gelmesin diyedir'' dedi.
Aydın Vali Vekili Nurdoğan Kaya da depremde Aydın ve çevresinde şu ana kadar can ve mal kaybınınolmadığını söyledi.
2 EVİN ÇATISI ÇÖKTÜ
Ege Denizi'nde sabah saatlerinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremin, Urla'da 2 evin çatısının çökmesine yol açtığı, tarihi bir evde de çatlaklar oluşturduğu belirlendi. Seferihisar'da da deprem sonrasında bazı vatandaşların sokakta çadır kurdukları gözlendi.
Seferihisar Asil Nadir Çok Programlı Lisesi'nin duvarlarında çatlak meydana gelmesi üzerine öğrenciler okulu terk etti.
Seferihisar ve Urla'da vatandaşlar sabah 08.45'de meydana gelen depremin ardından sokak ve parklara çıkmaya başladı. Özellikle 4 ve 10 Nisan 2003'de depremler yaşayan ve bazı binalar yıkılan Seferihisar'da vatandaşlar sarsıntıyla birlikte evlerini süratle terk ederek dışarı çıktılar.
Türkiye Yardımsevenler Derneği Urla Şubesi'nin bulunduğu Dere Sokaktaki tarihi binanın çatısı deprem dolayısıyla yola döküldü. Türkiye Yardımsevenler Derneği Urla Şube Başkanı Nursen Doğan, sarsıntıyla çok korktuklarını bildirdi.
Doğan, dernekte her akşam 60 öğrenciye iftar yemeği verildiğini belirterek, yemek hazırlığı için sabah erken saatlerde dernek binasına gittiklerini büyük bir sarsıntıyla sokağa çıktıklarını belirtti.
Urla'da Erkan Kılınç'a ait Yeniyol Sokakta bulunan bir tarihi yapının da çatısında yıkıntılar oluştu. Urla İlçesi'nde Yeniyol Sokak üzerinde bulunan diğer bir tarihi yapıda da derin çatlaklar meydana geldi. Urla Devlet Hastanesi'nde ise semt polikliniğinde camların kırılması nedeniyle hizmet verilemiyor.
SEFERİHİSAR'DA DURUM
Öte yandan Seferihisar İlçesi'nde depremin ardından sokağa çıkan vatandaşların bir bölümü çadır kurdu.İki yıl öncekine benzer bir sallantı yaşadıklarını ve bu yüzden çok korktuklarını ve evlerine giremediklerini belirten Fadime Afacan, daha önceki depremde çatlayan yerlerin daha da açıldığını ifade ederek, ''Evimize giremiyoruz. Çok korkuyoruz'' dedi.
Emine Sağlam ise komşularının kamp çadırını sokağa kurduğunu, gerektiğinde çadırda oturacaklarını ve bu gece eve girmeyi düşünmediklerini söyledi. Seferihisar Asil Nadir Çok Programlı Lisesi'nde depremden dolayı çatlak oluştu. Depremden sonra öğrencilerin binayı terk etmeleri nedeniyle eğitim yapılamıyor.
3 SAATTE 16 ARTÇI SARSINTI OLDU
İzmir'de 08.45'te meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi olan 5.7 büyüklüğündeki depremin ardından geçen 3 saat süresince 16 artçı sarsıntı meydana geldi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün web sitesinden derlediği bilgilere göre, 08.45'teki 5.7 büyüklüğündeki depremin öncesinde 07.31'de 3.9, 08.17'deyse büyüklüğü ölçülemeyen 2 öncü deprem meydana geldi. Ana şokun ardından büyüklükleri 4.5'a kadar ulaşan toplam 16 artçı sarsıntı yaşandı.
Saat 08.50'da 4.1, 09.16'da 4.2, 10.05'te 4.3, 10.09 ve 10.11'de 3.2, 11.07'de 3.9, 11.28'de 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana gelirken, 09.05, 09.25, 09.31, 09.51, 10.14, 10.33, 10.49, 10.54 ve 11.00 saatlerinde büyüklükleri kaydedilemeyen çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı.
Merkez üssü Ege Denizi olan artçı sarsıntıların devam edeceği bildirildi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|