|
|
|
|
|
|
Çalışıyorsanız iftar ve sahura biraz daha DİKKAT etmelisiniz
Orucun çalışanlarda en sık görülen yan etkisi; öğleden sonraki performans eksikliği ve dikkat kaybıdır. Ramazanda performansı etkileyen en önemli öğün olan sahuru da atlamamak gerekir Çalışanın iftar ve sahuru, çalışmayana göre farklılıklar gösterir. Mesela işyerinde yapılacak iftarda bir bardak meyve suyu, bir kase çorba ve biraz ekmek yeterli olacaktır.
Clinica Gayrettepe Medikal Direktörü Aile Hekimi Uzman Dr. Eren Eroğlu, çalışan insanların orucun olumsuz etkilerinden korunmak için neler yapması gerektiğini anlattı. KURALLI BESLENME ÖNEMLİ Ramazanda oruç tutan çalışanlar gibi sorunlarla karşılaşıyor? Çalışan insanların oruç nedeniyle performansında düşmeler yaşanabilir. Yeterince konsantre olamama ve verimli çalışamama gibi problemler en sık rastlananlardır. Bunun nedeni; sahura bağlı bozulan uyku düzenlerinin yanında, ramazanda kurallarına uygun beslenmemeleridir. Sağlıklı olarak iş hayatını sürdürebilmek için ramazanda tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınmalıdır. Ramazan boyunca metabolizma yavaşladığından, günlük hayatta alınan gıda miktarından daha az gıda miktarı yeterlidir. 2 bin 200 kalori alması gereken 60 kilo genç bir kadın, şimdi 2 bin kalori ile rahat ve sağlıklı bir ramazan geçirebilir. Çalışan insanın iftarı, çalışmayana göre farklılık gösterir. Çoğumuz işyerinde iftar etmek durumunda kalabiliyoruz. Bunun yanında, eve gidildiğinde tekrar iftar sofrasına oturulabiliyor. Bu da, sağlıksız ve fazla beslenmenin en önemli nedenini oluşturuyor. Belirli şeylere dikkat edilerek, fazla yemenin zararlarından kaçınılabilir. İşyerinde yapılacak iftarda, bir bardak meyve suyu, bir kase çorba ve biraz ekmek yeterlidir. Bir-iki saat sonra eve dönüldüğünde, asıl yemek olarak akşam öğünü yenilebilir. Bu akşam yemeğinde; ya da baklagil gibi protein içeren bir besin, kompleks karbonhidratların alınacağı ekmek veya bir parça pilav, makarna, bir bardak ayran ya da biraz yoğurt sofrada bulunmalıdır. Sebzeler ve meyveler, hem içerdikleri vitamin hem de lifler yardımıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleridir.
DİKKAT KAYBI OLABİLİR Çalışırken orucun olumsuz etkilerinden korunmak için ne yapılabilir? Oruç tutma nedeniyle özellikle çalışanların en sık yaşadıkları yan etki; öğleden sonra yaşamaya başladıkları performans eksikliği ve dikkat kaybıdır. Bir kısım insan da, ramazanın ilk günlerinde yoğun baş ağrısı çeker. Bu bazı işyerlerinde o dereceye varır ki, herhangi sıradan bir iş bile halledilemez hale gelir. Her şey oruç ve iftara göre ayarlanıp uygulanır. Düşünecek olursak ülkemiz gibi devamlı üretmesi gereken bir ülke için yılın bir ayı durmak büyük kayıp demektir. Çünkü oruç tuttuğu için işini hakkıyla yapamayan bir cerraha ya da hava kontrol görevlisine kimsenin tahammülü yoktur. Dikkat eksilmesinin ana sebebi açlığın sebep olduğu düşük kan şekeri, yeterli sıvı almamaya bağlı dehidratasyon ve tansiyon düşüklüğüdür. Bunun yanında azalan kan insülin seviyesi de sodyumun atılımını artırıp, düşük tansiyona zemin hazırlar. İnsanlarda terleme, halsizlik, kaslarda ağrı görülebilir ve baygınlık hissi olabilir. Ellerde titreme ve yoğun dikkat kaybı belirtiler arasında yer alır.
NİKOTİN, KAFEİN EKSİKLİĞİ İftar ve sahurda beslenirken nelere dikkat edilmelidir? Bedenimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kırk değişik kalem gıda maddesine ihtiyacı vardır. Bunun için iftar ve sahur öğünlerinde; bunları karşılayacak şekilde dengeli beslenebilmek esastır. Tahıl ve unlu mamuller, sebze ve meyve, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gruplarından uygun miktarda tüketilmeli ve az da olsa yeterli yağ alımı ihmal edilmemelidir.
Oruç tutanların en zorlandıkları şikayet de özellikle ramazanın ilk günlerinde görülen şiddetli baş ağrıları. Bunlar için ne yapılabilir? Baş ağrısı açlıktan çok nikotin ve kafein eksikliğine bağlı görülür. Sabahları kahve ve sigara içmeye alışmış insanlar, bunların eksikliğinde yoğun baş ağrısı çekebilir. İlk günlerde yoğun olabilen bu şikayetleri engellemenin yolu ise; ramazandan birkaç hafta önce başlayarak sigarayı, kahveyi ve bol kafein içeren kolalı içecekleri azaltıp oruca bedenimizi hazırlamaktır. Bunun için ramazana bir-iki hafta kala, sigara ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır. İftardan sonra bol meyve çayı tercih edilebilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|