|
|
|
|
Bir uygarlığın simgesi
Osmanlı mutfak kültürü araştırmacısı ve Feriye Lokantası'nın sahibi Vedat Başaran hurmanın mitolojik tarihine inildiğinde Nil nehri ve çevresinde çok önemli bir gıda maddesi olduğunu söylüyor. O dönemlerde hurmanın medeniyetlerin kurtarıcısı bir besin olarak bilindiğini belirten Başaran, "Tarihi kitaplarda hurmanın çekirdeğinin ezilerek ekmek yapıldığı ya da mayalı içecekler elde edildiği belirtilir. Bölgede en yaygın yetişen ürün olan hurma, gelenekle ileriki nesillere aktarılacak ana üretim maddelerinden biridir. Hurma Arap yarımadasında hâlâ her mevsim tüketilir ama Türkiye'de sadece Ramazan'da gerçekleşen dini bir ritüeldir. Türk ve Osmanlı mutfağında hurma ile yapılan bir yiyecek yoktur; oysa Arap yarımadasında yemeklerde kullanılır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|