Kauçuk emzikte, tükürük temasıyla ortaya çıkan ve kansere neden olabilen "N-Nitrosamin" maddesine denetim geldi. Sağlık Bakanlığı bu emziklerdeki "N-Nitrosamin" oranının ölçülmesini istedi. Bu maddenin kansere neden olmaması için kiloda 0.01 miligramı geçmemesi gerekiyor.
Kauçuk emzikte kanser tehdidi
Kauçuk emziklerin bebek tükürüğüyle teması, N-nitrosamin denilen çok tehlikeli bir maddeyi ortaya çıkarıyor. Piyasadaki emziklere inceleme geliyor.
Kauçuk emzik ve biberon uçlarının bebek tükürüğüyle teması sonucu ortaya çıkan kanserojen madde, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, 'NNitrosamin' adı verilen bu maddenin analiz yöntemleri ve maksimum miktarını bir tebliğle il müdürlüklerine gönderdi. Bakanlık, piyasadan topladığı emzik ve biberon başlıklarını bebek tükürük çözeltilerinde analize tabi tutacak. AB'ye uyum kapsamında hazırlanan tebliğe göre bakanlık, numunelerde toplam N-nitrosamin miktarının kilogramda 0.01 mg'ın üzerine çıkmamasını istedi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Demirtaş, "Bu konu AB'nin de yeni yeni önem verdiği bir konu. Piyasadan örnekler toplayacağız, ihbarları dikkate alacağız ve üretim için başvuran şirketlerden de bu konuda yapılmış test sonuçlarını isteyeceğiz" dedi. Kauçuk, biberon emziği haline gelirken pek çok kimyasal işlemden geçiyor. Standarda uygun üretildiğinde sorun çıkmıyor, ancak piyasada resmi ithalat ve üretim izinli yerli firmalar yanında kaçak girişler ve standart dışı üretim var. Anneler, emzik ve biberon başlığında bebeğe zarar veren bu tehditlerden haberdar olmadığı için tanesi 3 milyona da 7 milyona da emzik var. İşte Sağlık Bakanlığı'nın tebliği, denetimlerin yaygınlaştırılmasını ve üretim izinlerinde firmalardan 'N-nitrosamine' analizlerinin istenmesini gündeme getiriyor.
PAZAR YABANCILARIN İthalatçı şirketlerden Grup Baby'nin Genel Müdürü Ayla Müstecaplıoğlu, şirketlerin bebek için en az risk taşıyan ürünler konusunda sürekli teknoloji geliştirdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Resmi ithalatlarda sorun olmaz, ama kaçak yollarla gelenler var. Bu testlerin toplam maliyet içindeki payı yüzde 25'i buluyor. Her şirket bu maliyeti göze alamaz. Bakın piyasaya en iyi emzik ikili pakette 14 milyona satılır. Ama 3 milyona satılanı da var." Türkiye'de üretim yapan ilk yerli şirketlerden biri olan Burda Ticaret'in yetkilileri de slikonlardan istenen testler ile kauçuktan istenen testlerin farklı olduğunu belirterek, "İzinli üretim yapıyorsanız bu testler zaten yapılıyor. Hırdavat piyasasına mal veren ve Anadolu'ya ürün satan küçük üreticiler var. Asıl denetim onlar için yapılmalı" dedi.