Aviva Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Keti Bonofiyel, hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerinin farklı olduğunu ve farklı ihtiyaçlara cevap verdiklerini söyledi.
İki yıl önce Türkiye'nin gündemine giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), ile birlikte Türkiye'de hayat sigortaları ve BES arasındaki farklar tartışılmaya başlandı. BES'e olan ilgi her geçen gün artarken, hayat sigortalarına olan talep aynı oranda artış göstermedi. Bu gerilemede hayat sigortalarında BES'e yapılan aktarımlar da etkili oldu. Türkiye'yi finansal danışman kavramı ile tanıştıran Aviva Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Keti Bonofiyel, hayat sigortalarındaki gerilemeyi, iyi bir analiz yapılamamasına ve tüketicilerin gerçekten ihtiyacı olan ürünlere yönlendirilmemesine bağladıklarını söyledi. Geçmiş yıllarda da yılın ilk dönemlerinde aynı trendin yaşandığını kaydeden Bonofiyel, "İnanıyorum ki doğru analiz ve profillerin çıkarılması ile hayattaki bu düşüşün minimuma inmesi söz konusu. Finansal danışmanlarımızın kendilerine gelen hayat ya da emeklilik taleplerinde ilk dikkat ettikleri nokta, gerçekten kişinin neye ihtiyacı olduğunu belirleyerek sigortalama işlemini buna göre gerçekleştirmeleridir. Bilinmesi gereken ve doğru anlatılması gereken şudur: hayat ve BES ürünleri farklıdır ve farklı ihtiyaçlara cevap verirler" diye konuştu.
GÜÇLÜ ŞİRKETLER GEREKLİ Hayat sigortalarını canlandırmak için, güven duyulan ve konusunda uzmanlaşmış güçlü sigorta şirketlerine ihtiyaç olduğunu da vurgulayan Bonofiyel, "Öncelikle hayat sigortaları ile ilgili geçmişte yaşanmış kötü anıları unutturmamız gerekiyor. Bunun güven duyulan, mali anlamda güçlü, yaptığı işin ehli ve uzun yıllar sektörde kalan şirketlerle gerçekleşeceğini düşünüyorum. Dernekleşmek, tüketicileri koruyucu yasaların çıkarılması ve bu yasaların gerçekten caydırıcılığının olmasını en önemli talep artırıcı noktalar olarak görüyoruz. Sadece sigortacılık işini yapan, bu alanda uzmanlaşmış şirketlerin hayat sigortacılığında başarıya ulaşacaklarını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
DÜNYADA ÇOK YAYGIN Hayat sigortalarının Batı ülkelerinde oldukça yaygın bir ürün olduğunu hatırlatan Bonofiyel, Türkiye'de hayat sigortalarının geleceğinden umutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "İnsanlar var oldukça hayat sigortalarına olan ihtiyaç da devam edecektir. Yaklaşık 300 yıllık deneyimimiz bize göstermiştir ki, hayat sigortaları her zaman talep edilecek bir üründür. Dünya ve Avrupa uygulamalarına baktığımızda, özellikle Amerika'da hayat sigortalarına olan talebin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye'de de güvenilir sigorta şirketlerinin çoğalması ve halkın bilinçlenmesi ile birlikte hayat sigortalarına olan ihtiyacın gün geçtikçe artacağını düşünüyoruz."
BES İYİ GİDİYOR BES'in doğru kurulmuş ve iyi işleyen bir sistem olduğunu ifade eden Bonofiyel, "Bunu sistemin yürürlüğe girişinden bu yana, bizce kısa sürede ulaşılan katkı payı üretimlerine, katılımcı sayısına bakarak anlamak mümkün. Şu ana kadar herşey beklentilerimiz doğrultusunda ilerliyor ve herşey doğru yapılmaya devam ederse, önümüzdeki 10-15 yılda en hızlı büyüyecek finansal pazar olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. BES'te kurumsal satışların bireysele oranla biraz daha yavaş ilerlediğini de kaydeden Bonofiyel, dünyada da aynı süreçlerin yaşandığını söyledi.