Yabancı yatırımcılara danışmanlık yapan Merrill Lynch ve Morgan Stanley uzmanları MHP Genel Başkan Yardımcısı Vural'la görüştü. MHP'nin AB politikası soruldu.
MHP'ye yabancı yatırımcı ilgisi
Erken seçim senaryosu yazmayanlar bile aniden değişebilecek şartları göz ardı etmek istemiyor. Özellikle de yabancılar Siyasette her seçeneği değerlendiren Merrill Lynch ile Morgan Stanley, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural'ı ziyaret etti.
AK Parti yönetiminin sağladığı istikrar ortamı Türkiye'yi yabancı yatırımcıların gözdesi haline getirdi. Özelleştirmeler, rekor ilgi ve fiyata sahne oluyor. Ancak hükümet, bu verimli ortamda ürün hasat edeceğine itibar kaybına uğruyor. Siyasi haneye yazılan artı puanlar hızla eriyor. Aşırı özgüven, güvenin düşmanı haline geliyor. Örnek mi? İşte Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesinin satışı. Başlı başına tartışılması gereken "icraat tarzı." Neden? Çünkü hükümetin iş başına geldiği günden bugüne kadar Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) toplandığını hatırlayan yok. Kritik ÖYK kararları ya elden dolaştırılıyor ya da bir kabine toplantısı sonrasında bakanların 10-15 dakikalık konuşmasıyla iş bitiriliyor. Hal böyle olunca Özelleştirme İdaresi'ne tanınan "Borsa'da hisse satma yetkisi"nin ne zaman ve nasıl kullanıldığını takipte bakanlar bile zorlanıyor. ÖYK üyesi Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un, "Yılbaşında genel bir karara imza atmıştım, sonrasında ne yapıldı tam bilmiyorum" dediği Tüpraş hisse satışı için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Kemal Bey bana 'piyasa şartları iyi, satabiliriz' demişti" bilgisini verebiliyor.
HANGİSİ DOĞRU? İşin ilginç yanı Mehmet Kutman'ın patronu olduğu Global Menkul Kıymetler'in aracılık ettiği hisse satışının piyasaca bilinip bilinmediği. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, resmi danışmanları olan İş Yatırım'a, Tüpraş için nabız yoklatıldığını söylüyor. Bu girişimin resmi bir yönü olmadığını da ekliyorlar. Yani piyasaya bir sinyal gönderilmiş değil. Sonra çıkıp, "Danışmanımız çalışması yaptı. Olayı herkesi duydu. Sadece Kutman'ın haberi olduğu doğru değil" diyebiliyorlar. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a gelince... Bakanın bozuk olan moralini ABD'den dönen Başbakan Tayyip Erdoğan düzeltiyor. Erdoğan'ın tam desteğini alan Unakıtan, Davos'taki, Hong Kong'taki iş görüşmelerini daha gür sesle savunabiliyor.
İBRE BİR BAŞKA PARTİYE Mİ? Bu toz duman arasında önemli bir temas gözden kaçıyor. Yabancı yatırım kuruluşları MHP'nin kapısını çalıyor. Merrill Lynch ve Morgan Stanley adına gelen uzmanları, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural kabul ediyor. Soruların ortak noktası MHP'nin, AB ile ilişkilere ve IMF destekli programa bakış açısı oluyor. 2006 için erken seçim senaryosu yazmayanlar bile şartların aniden değişebileceği ihtimalini gözardı etmek istemiyor. Erdoğan ve ekibi ise şimdilik rahat. İsrailli işadamı Ofer'den gelen teşekkür mektubu dahil bazı belgelerin nereden ve niçin servise konulduğunu saptamış durumdalar. Bu nedenle kriz yönetimini başaracaklarını düşünüyorlar. Tabi kağıt üstünde herşey kitabına uygun gözükse de kamuoyu vicdanında sorgulama başladığı da bir gerçek. Faturası mı? Onun için biraz daha beklemek gerekecek.