8 milyar dolarla dünya AR-GE şampiyonu olan Pfizer'in Başkan Yardımcısı Peter Corr, "1 dolarlık AR-GE yatırımı sağlık harcamalarında 70 dolarlık tasarruf sağlıyor, kârlı olmak hakkımız" dedi.
ABD'li ilaç devi Pfizer, aynı zamanda dünyanın en büyük AR-GE (Araştırma Geliştirme) bütçesine sahip. Şirketin 8 milyar dolarlık AR-GE bütçesini yöneten isim ise Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Corr. "Dünyanın en riskli işlerinden birini yapıyoruz" diyen Corr, 52 milyar dolarlık ciroya sahip olan şirketin yaşam damarını 'yenilikçilik' olarak açıklıyor. Corr, AR-GE yatırımının sadece laboratuarda değil, personel eğitiminden pazarlama tekniklerine kadar pekçok alanda gerçekleştiğine dikkat çekiyor ve ekliyor:
JENERİKLE REKABET "Son yıllarda fiyata bağlı olarak jenerik ilaç kullanımı giderek artıyor, ancak bütün jenerik ilaçların aslında büyük yatırımlar yapılmış olan orijinal ilaçlar sayesinde ortaya çıktığını gözden kaçırmamalıyız. Dolayısıyla, hem insan sağlığı açısından hem de sektör açısından AR-GE yatırımı yapan şirketlerin yenilikçiliklerini devam ettirmesi gerek."
70 DOLAR TASARRUF Corr, AR-GE'ye yapılan her 1
dolarlık yatırımın sağlık harcamalarında 70 dolarlık tasarruf olarak geri döndüğünü kaydediyor. Corr, ilaç fiyatlarının yüksekliği ve şirketlerin karlılıkları konusundaki haksızlık iddialarını ise şöyle yanıtlıyor: "Biz, dünyanın en riskli işlerinden birini yapıyoruz. Dev AR-GE yatırımları yapıyoruz ve şanslıysak 10 başarılı projeden 1'ini ticarileştirebiliyoruz, yani ürüne dönüştürebiliyoruz. Risk büyükse, kar da büyük olur, başarısızlık riski büyük olan bir ortamda karlı olmak hakkımız." İlaç sektöründe genel eğilimin hastalığı ortaya çıktıktan sonra tedavi etmek olduğunu belirten Corr, artık hastalık oluşumunu önleyici yöntemler üzerinde çalışıldığını söylüyor. Corr, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Örneğin, şeker hastalığı ilaçları için sadece ABD'de harcanan miktar 140 milyar dolar. Oysa, bu ilaçlarla önlenebilecek bir hastalık. Bu gibi önlenebilir hastalıkların tedavisi için harcanan paralar, sağlık sisteminde kara delik oluşturuyor."