28 katrilyon liralık SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına yüzde 20 indirim, 36 ay vadeli ödeme planı hazırlanıyor. 3 yıla yayılacak borç ödeme döneminde faizlerin ne olacağı konusunda IMF ile uzlaşma noktası aranıyor.
Sosyal güvenlik reformunun hızlandırılmasını isteyen IMF ile "sigorta primi borçlarının yeniden yapılandırılması" konusunda sıkı pazarlık yapıldı. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni'ye, prim alacaklarının tahsilatını kolaylaştıran yasayı Meclis açılır açılmaz gündeme getireceklerini söyledi. Başesgioğlu, birikmiş borçların tasfiyesine ilişkin yasal düzenleme konusunda en üst düzeyde söz verildiğini anımsattı. Af ve benzeri kararların, prim tahsilatını olumsuz etkilediğini kabul eden ancak başarılı sonuç veren "vergi barışı" tarzı "sigorta barışı" yapılmadığını anlattı. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, şunları söyledi: "2003'teki borç yapılandırması başarılı olamadı. Vergi barışında olduğu gibi gerek ana parada gerekse faiz ve cezalarda indirim beklentisi oluşmasına rağmen bu beklenti karşılanamadı. Bu nedenle taksitlendirmeye rağbet olmadı. Benzeri bir modele yine ilgi olacağını sanmıyorum. Bu kadar emeğe değecek, vatandaşın itibar edeceği bir model kurulmalı."
28 KATRİLYONU BULUYOR Sosyal Sigortalar Kurumu (6.5 katrilyon lira) ve Bağ Kur'un (21.5 katrilyon lira) ana para, faiz ve gecikme zammı ile birlikte alacak tutarı kağıt üstünde 28 katrilyon lirayı buluyor. Bakan Başesgioğlu ise sadece Bağ Kur'da 5 katrilyon liralık fiktif alacak tespit edildiğini ve silindiğini belirtti. IMF kanadı ise, "Ana para ve faizi toplayın. Bu tutarı taksitlendirin ve vadeye bırakılan tutara cari faiz uygulayın" formülüne sıcak bakıyor.
TAKSITLENDİRME, DÜŞÜK FAİZ Ancak Çalışma Bakanlığı daha önce denenen bu yöntemin sonuç vermediğini savunuyor. Üzerinde çalışılan yeniden yapılandırma modelinde, toplam borç tutarı üzerinden yüzde 20 iskonto yapılması, 36 ay taksit ve düşük faiz seçeneği yeralıyor. IMF ise taksite bırakılan tutara en az enflasyon oranında artış istiyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında gündeme gelen, IMF'den dönen borç ödeme kolaylığı reçetesinde SSK'nın 31 Aralık 2004 tarihi itibarıyla tahakkuk ettiği halde ödenmemiş prim borçları 18 aya yayılıyordu. SSK yönetim kurulu, bu borçlara ilişkin zam ve faizleri ya anapara tutarına kadar indirecek ya da borca Dİ- E'nin Üretici Fiyat Endeksi'ni baz alıp faiz uygulayacaktı. Bağ-Kur'luların, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önceki prim, prime esas alacaklar ve bunlara bağlı faiz ve gecikme zammı borçlarının toplamı üzerinden yüzde 30'a kadar indirime gidilerek 18 ayda ödeme olanağı getiriliyordu. Bu sayede sadece Bağ-Kur'ludan 7 katrilyon tahsilat yapılacağı tahmin ediliyordu.