kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genç ve sağlıklı kalmanın anahtarı iyi bir cinsel yaşam
Genç ve sağlıklı kalmanın anahtarı iyi bir cinsel yaşam
Prof. Dr. Mithat Yılmaztürk kimdir?
Düzenli seksin yararları
Uzun yaşamak için ipuçları

'Yaşlandım' diye seksten vazgeçmeyin

Anti-aging uzmanı Prof. Dr. Mithat Yılmaztürk sağlıklı ve genç kalmanın sırlarını anlattı.

Erken yaşlanmanın önüneageçmek için yaşam biçimine dikkat etmek gerekiyor. "Genlerinize güvenmeyin" uyarısında bulunan Prof. Dr. Yılmaztürk, sağlıklı beslenme, iyi uyku ve düzenli cinsel yaşamın, yaşlanmaya karşı en etkili silahlar olduğunu söylüyor.


Genç ve sağlıklı kalmanın anahtarı iyi bir cinsel yaşam

Yaşlanmayı geciktirmek için geliştirilen anti-aging yöntemleri artık 80 yaşında bile dinç ve sağlıklı olmamızı sağlıyor. Prof. Dr. Mithat Yılmaztürk, uzun yaşamanın sırlarını yeni kitabında anlatıyor.

Kim yaşlanmak ister ki? Ne var ki doğa gençken bizden meyvelerini toplayıp, yaşlanınca da bir kenara atıyor. Ama yaşlılığa direnmek ve çok daha uzun yıllar yaşamak elimizde. Antiaging'in bir yaşam biçimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mithat Yılmaztürk "Sadece 40'lı yaşlardan sonra değil, genç yaşlardan itibaren yaşlanmanın önüne geçmek gerekir" diyor.

* Neden erken yaşlanır insan?
Stres, aşırı besin tüketimi, sigara, hormon bozukluğu, uyku yetersizliği, vitamin-mineral yetersizliği, aşırı spor yapma ve çevre kirliliği... Bu faktörler çabuk yıpranmaya, dolayısıyla ömrün kısalmasına neden olur. Özellikle ülkemizde insanlar çok çabuk yaşlanıyor. Kısaca anti-aging sadece yediklerimize dikkat etmekten ibaret değil. Her şeyiyle yeni bir yaşam biçimi.

* Peki iyi ve sağlam genlere sahip olmak, bize bir avantaj sağlamaz mı?
Elbette kalıtımsal olarak anne ve babadan aldığınız genler sizin iç ve dış zorlanmalara karşı dayanıklılığınızı belirler. Öte yandan biyolojik yapınızın yıpranma hızını ayarlar. Yani eğer sağlam genlere sahipseniz, şanslısınız. Ama yaşam şekli çok önemli. Sağlam geninizi korumazsanız, hasar görür. Yapılan araştırmalara göre genlerin yaşlanmaya etkisi yüzde

30. HORMON TAKVİYESİ YAPIN
* Hormonlar yaşlanmayı hızlandırmak ya da geciktirmekte ne kadar etkili?
Son yıllarda tıpta yapılan en önemli saptama şudur: Uzun ömrün anahtarı hormonlardır. Bilimadamları yıllarca insanın yaşlandığı için hormonlarının azaldığını düşündü. Bugün ise vücudun hormon yapımını azaltması ve kan hormon düzeylerinin düşmesi sonucu insanın yaşlandığı kabul ediliyor. Örneğin 40-50 yaş arasında kandaki büyüme, östrojen ve testosteron hormonlarında büyük azalma görülür.

* Peki azalan hormon yerine konulabilir mi?
Evet, buna "replasman" tedavisi diyoruz biz. Hormon replasman tedavisindeki en önemli kural, uygulamanın hekimlerce yapılmasıdır. Eş, dost tavsiyesiyle hormon hapları almak çok sakıncalı. Aldığınız hormonun dozu mucizeler yaratacakken, korkunç sonuçlar da doğurabilir.

* Yaşam biçimimiz sağlıklı olmamızda ne kadar etkili?
Bir Japon adası olan Okinawa'da yaşayanlar buna en iyi örnek. Bu adada 100 yaşındakilerin sayısı, Batı ülkelerindekine göre 4 kat fazla. Onlar da yaşlanıyor elbette ama sağlıklılar. Örneğin kalp hastalıkları veya inme hiç görülmüyor, kansere ise çok ender rastlanıyor.

* Nasıl yaşıyor Okinawalılar?
Çok az et tüketiyorlar. Yedikleri et ise genelde balık. Alkol almıyor, sigara içmiyorlar. Günde 10 porsiyon sebze-meyve, pirinç ve baklagil yiyorlar. Çok az yağ ve şeker kullanıyorlar. Hakeretli bir yaşam biçimleri var; yürüyüş, bahçe işleriyle uğraşmak hayatlarının bir parçası. Ayrıca streslerini ilaçla değil, meditasyon veya sosyal aktivitelerle gideriyorlar.

* Yediğimiz içtiğimiz şeyler gerçekten ömrümüzün uzamasında bu kadar etkili mi?
Şöyle söyleyeyim; hayvanlar üzerinde yıllarca süren bir deney yapılmış. Bir kısım hayvana insanların yediği gıdalar verilmiş, diğer kısım ise sadece doğadan aldığı gıdalarla beslenmiş. Sonuçta insanlar gibi beslenen hayvanların kanser, kalp ve damar hastalıklarına yakalandığı ve diğerlerinden çok daha erken öldüğü görülmüş. Sanırım, bu örnek yediklerimizin önemini anlatıyor.

* Siz nasıl beslenmemizi öneriyorsunuz?
Bir kere fast-food tipi yiyeceklerden kesinlikle kaçınılması taraftarıyım. Doğal olmayan hiçbir gıdayı yiyip, içmenizi tavsiye etmiyorum. Örneğin, raf ömrünü uzatmak için yapılan konserve gıdalardan uzak durun. Yağlı besinleri ise sofranıza getirmeyin. Sadece ne yediğiniz değil, ne kadar yediğiniz de önemli.

* Aşırı spor zararlı diyorsunuz... "Aşırı"dan kastettiğiniz nedir?
Örneğin üç saatten uzun süreli egzersizler, çok serbest radikal oluşumuna ve böylece erken yaşlanmaya neden olur. Bedensel zorlanma stres hormonu kortizolün fazla salgılanmasını da sağlar. Fazla kortizol ise bağışıklık sistemini zayıflatır.

CİNSEL İSTEKSİZLİK KALP ALARMI
* Anti-aging ile cinsel yaşlılığın da ortadan kalkacağını söylüyorsunuz. Düzenli bir cinsel yaşam insan sağlığı üzerinde ne kadar etkili? Cinsellik bizim ülkemizde bir tabu. Öyle hastalar var ki, 50-55 yaşından sonra "Artık torun sahibi olduk, biz o defteri kapattık" diyebiliyor. Oysa cinsel hayatınızın sürmesi, sizin de ömrünüzü uzatacak bir şey.

* İyi bir cinsel hayatı olanlar yaşlanmıyor mu?
İyi bir seksüel hayatın insanı sağlıklı, canlı ve genç tuttuğunu her şeyden önce araştırmalar söylüyor. Çünkü iyi bir seks testosteron düzeyini bir iki gün yüksek düzeyde tutar. Cinsel isteksizlik organizma için bir alarm işaretidir. Örneğin kalp enfarktüsü geçiren her üç hastadan ikisinde, yıllar önceden seksüel yetersizlik başladığı saptanmıştır.

* İnsanların eski cinsel performansına kavuşması mümkün mü?
Elbette, örneğin testosteron ve östrojen tedavisi her iki cinsin de seksüel enerjisini artırıcıdır. Onun dışında sigara ve alkol kullanımı çok çok azaltılmalı, düzenli spor yapılmalıdır. Bir de kullanılan ilaçlar gözden geçirilmelidir, bazıları iktidarsızlığa yol açabilir.

* Hangi ilaçlar bunlar?
Tansiyon ilaçlarının çoğu bu özelliği taşır. Depresyon, epilepsi ilaçları, idrar söktürücüler ve kolesterol düşürücüler de bu etkiyi gösterebilir.

* Gelelim cilt yaşlanmasına... Mucize gibi gösterilen kozmetik ürünler gerçekten de cildin yaşlanmasını önler mi?
Zayıf bağ dokusu genine sahip bir kişide kırışıklıklar daha çabuk oluşur. Bu daha önce de belirttiğim gibi bir şans meselesi. Kozmetik ürünlerin mucize yaratmasını beklemek yanlış ama geçici bir süre de olsa işe yarayanlar var. Ancak tek başına kremler asla işe yaramaz.

ÜZÜM MASKESİ CİLDE İYİ GELİR
* Ne yapmak gerekiyor genç bir cilt için?
Uykusuzluk, sigara, alkol, stres, vitamin eksikliği ve güneş cildin başlıca düşmanlarıdır. Solaryum ve fazla güneşte kalmak cildi en hızlı yaşlandıran iki şey. Bu nedenle genç yaşlardan itibaren tüm bu saydıklarımızdan uzak durmak gerekiyor.

* Cildimize uygulayabileceğimiz en iyi bakım yöntemi hangisi?
Cildinizi sabun içermeyen, kaliteli bir temizleme jeliyle her gün yıkamalısınız. Ardından alkol içermeyen bir tonikle temizleyin. Bunun yanı sıra meyve asitleri yaşlanmayı geciktirir. Elma, narenciye, üzüm ve papayadan elde edilen alfa ve beta hidroksi asitleri cilde çok yararlıdır. Sütteki laktik asit de çok etkin bir alfa hidroksi asittir. Kleopatra'nın sütle yaptığı güzellik banyosunun sırrı da bu. Örneğin, üzümle yapacağınız yüz maskesi cilt yaşlanmasını yavaşlatacaktır. Ayrıca oksijen tedavisi de cildi gençleştirici harika bir yöntemdir.

İlknur K. Akman

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doktorlar tükendi
 Huzura bir şans verin
 Yağdaki büyük tehlike
 Merhaba
 Üç milyar dolarlık mücevher İstanbul'da
 Akıllı kumaşlarla hayat çok rahat
 Yoksa hala indirim mi var?
 Sonbahar çok canlı geçecek
 Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
 Erkek cinselliğini 70'inde de yaşayabilir, yeter ki istesin
 Basklılar yemeden günde kaç saat durabilir?
 Cep telefonu hadisesi
 Güneş çarpmasında çocuğu ılık duşa sokun, bol su içirin
 Sağlıklı ve doğal bronzlaşın
 'Sahte rüyalar'a son
 Sıcak yemek yemeyin, acıdan korkmayın, sütten vazgeçin
 'Döne Döne Van Gölü'nü gezin
 Gevşeyin, başağrınız geçsin
 Sert olmayan, yaysız yatakta uyumalısınız
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
12 yıl geçti, acım dinmedi
12 yıl geçti, acım dinmedi
Bugüne kadar yedi kitaba imza atan yazar Lütfiye Aydın (56),...
Ağaoğlu'nun son kahramanı Sultan
Ağaoğlu'nun son kahramanı Sultan
Biri sinemanın Sultan'ı, diğeri en iyi kadın yazarlardan biri... İlk...
Beş Türk kadın yelkencinin Atlantik yarışı
20Kasım'da dünyanın geçilmesi en zor okyanusu Atlantik'te...
Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
Bir Fransız gazetecinin fikriyle doğan UEFA'nın dev...
Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
Gurme olmak 'yakışıklı olmak' gibi öyle kolay bir şey değil. Önce Allah vergisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.