Uluslararası Para Fonu (IMF), yüksek petrol fiyatlarından kaynaklanan baskıya rağmen, dünya ekonomisindeki büyümenin yolunda gittiğini bildirdi.
IMF'nin internet sitesinde yer alan ve bu yıl ikincisi yayımlanan ''Dünya Ekonomik Görünüm Raporu''nda, dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerinin, Nisan ayında yayımlanan birinci rapora göre fazla değişiklik göstermediği belirtildi. Raporda, dünya ekonomisinin şu an için gösterdiği genelde olumlu performansa karşılık, orta vadeli önemli risk unsarlarının gözden kaçırılmaması
gerektiği uyarısı yer aldı.
Dünya ekonomisinin 2005'i için Nisan ayında yayımlanan yılın ilk ekonomik görünüm raporunda yüzde 4.3 büyüme tahmini yapan IMF, ikinci raporda da bu tahmini aynen korurken, 2006 yılı için il raporda yüzde 4.4 olarak yaptığı tahmini, 0.1 puan aşağı çekerek yüzde 4.3'e indirdi.
Raporda, yılın ikinci üç ayılk döneminde yüksek petrol fiyatlarının etkisiyle yavaşlama gösteren küresel imalat sanayii ve ticaretin üçüncü üç aylık dönemde yeniden güçlenmeye başladığı ifade edildi.
BÖLGESEL DENGESİZLİKLER
Bu arada IMF raporunda, dünya ekonomisinin büyümesinde gözlenen ''bölgesel eşitsizlik ve dengesizliklerin'', birinci raporun hazırlandığı zamana oranla daha da belirginleştiğine dikkat çekildi.
Dünya ekonomisindeki büyümeye Çin ve ABD ekonomilerinin öncülük ettiği vurgulanan raporda, Japonya ve Hindistan istisnasıyla dünyanın diğer ekonomilerinin ise zayıf performans gösterdiği kaydedildi.
Raporda, özellikle Avro Kuşağı ekonomisinin zaafiyetinin sürmesinin kaygı verici olduğu ifadesine yer verildi. Raporda ülkeler arasında büyüyen cari hesap dengesizliklerinin, yani bazı ülkeleri cari açıkları büyürken bazı ihracatçı ülkelerin cari fazlalarının artmasının da, orta vadede dünya ekonomisinin önündeki en önemli risk kaynağı olduğu vurgulandı. RİSK ETMENLERİ
Raporda, dünya ekonomisi için başlıca risk etmenleri de dünya ekonomisindeki bölgesel dengesizlikler, ABD'nin büyüyen cari açığı ile yüksek ve istikrarsız petrol fiyatları olarak gösterildi.
Dünya ekonomisindeki bölgesel eşitsizlik ve dengesizliklerin ve gelişmekte ülke piyasalarının artan rekabetinin dünya genelinde korumacı duyguları güçlendirdiği kaydedilen raporda, korumacılık eğilimlerinin güçlenmesinin küresel ekonomik büyüme önünde engel oluşturabileceği belirtildi.
Raporda, ABD'nin yıllardır süren cari açığının da bu yıl Nisan ayındaki tahmine göre yüzde 0.3 daha artarak, ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 6'sını aşacağı tahminine yer verildi.
ABD'nin yüksek cari açığının şimdiye kadar ABD varlıklarına yönelen yabancı yatırımcıları caydırmadığı, yabancıların faiz getirilerinden vazgeçmek pahasına, ABD menkul ve gayri menkul kıymetlerini satın almaya devam ettikleri hatırlatılan raporda, bu durumun sonsuza dek böyle süremeyeceği vurgulandı.
Raporda, ABD kıymetlerine yönelik dış talebin birden ve şiddetli bir şekilde düşmesinin piyasalarda sarsıntıya, korumacılık eğilimlerinin güçlenmesine ve bunun sonucunda dünya ekonomisinin durgunluğa düşmesine yol açabileceği uyarısı yer aldı. PETROL FİYATLARI, RİSK ETMENİ
Raporda ayrıca, yüksek ve istikrarsız petrol fiyatlarının, dünya ekonomisi önünde bir risk etmeni oluşturmaya devam ettiği kaydedildi.