Domuz fetvası!
Din İşleri Yüksek Kurulu, "Domuz derisi giymek caiz mi?" tartışmasına son noktayı koydu... Kurul, "Herhangi bir deri tabaklanınca temiz olur" hadisine dayanarak domuz derisinden kıyafetin dinen sakıncalı olmadığına karar verdi...
Domuz derisine onay
Din İşleri Yüksek Kurulu, "Ham deri tabaklanınca temiz olur" hadisine dayanarak, domuz derisinden kıyafetlerin dinen sakıncalı olmadığına karar verdi.
Bursalı Mehmet Evinç'in, eşi için satın aldığı kabanın domuz derisinden yapıldığını öğrenmesiyle gündeme gelen, "Domuz derisi giymek caiz mi" tartışmasına noktayı Din İşleri Yüksek Kurulu koydu. Kurul, "Herhangi bir deri tabaklanınca temiz olur" hadisine dayanarak, domuz derisinden kıyafetin dinen sakıncalı olmadığına karar verdi.
HABERİ BOYACI VERDİ Domuz derisinden yapılan kabanın dini yönden tartışılmasına neden olan alışveriş, iki yıl önce yapıldı. İki yıl kabanı sorunsuz giyen Mehmet Evinç'in eşi, rengi solunca boyanması için Bursa'da bir deri atölyesine götürdü. Kabanı gören boya ustası "Bunun derisi domuzdan" deyince, Evinç'in eşi şoke oldu. Haberi alan Mehmet Evinç, kabanı değiştirmeye çalıştı. "Bana bunu satarken domuz derisinden olduğunu niye söylemediniz" diye soran Evinç'e firma yetkilisi "Böyle bir sorumluluğumuz yok. Ürünü görerek ve sağlam aldınız" cevabı verdi.
EKONOMİK BİR DEĞER' Bu gelişmenin sonrasında kabanı satan firma, İstanbul Müftülüğü'ne başvurarak, domuz derisinin temiz olup olmadığını sordu. Müftülük de konuyu Din İşleri Yüksek Kurulu'na taşıdı. Kurul, daha önce bu konunun tartışıldığı toplantıdan çıkan kararı müftülüğe iletti. Karara göre, dini kurallara göre kesilse bile domuz etinin haram olduğuna dikkat çekildi. Din İşleri Yüksek Kurulu, buna rağmen "Ham deri tabaklandığında temiz olur" anlamındaki hadise dayanarak, derinin günümüzde önemli bir ekonomik değer olduğuna dikkat çekip, kullanımında dinen sakınca olmadığına karar verdi.
İsmet ACAR-BURSA / MERKEZ
|