Bakan Şener, kira artışları konusundaki şikâyetlerin değerlendirildiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "mortgage" sisteminin devreye girmesinin kiraların düşmesinde etkili olacağını vurguladı. Şener, kira kontratlarının "enflasyona endeksli" olması durumunda sorun çıkmayacağını da belirtti...
'Kiralardan şikâyet var, takip ediyoruz'
Başbakan Yardımcısı Şener, kira artışlarında son dönemde şikâyetlerin arttığını konuyu incelemeye aldıklarını söyledi.
DevletBakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kira artışları konusunda son dönemde şikayetler geldiğini belirterek, konuyu değerlendirdiklerini söyledi. Büyüme, mortgage, enflasyonla ilgili soruları yanıtlayan Şener, kiralarda görülen yüksek oranlı artışların enflasyona etkisiyle ilgili olarak enflasyona yansıyan kira artışlarını iki şekilde değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Şener, bunlardan ilkinin oturulan evin değiştirilmesi durumunda ortaya çıkan artışlar, ikincisinin ise oturulan evdeki yıllık kira artışları olduğunu kaydetti.
DÜZENLEME SİNYALİ Şener, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün kira artışı rakamlarının her ikisini de kapsadığına dikkat çekerek, "Bir evin kaça kiraya verileceği konusunda yapılacak devlet müdahalesi, serbest piyasa kurallarına uygun olmaz"
dedi. Ancak yıllık kira artışlarına ilişkin Türkiye'de ve dünyada zaman zaman düzenlemeler yapıldığını anımsatan Bakan Şener, "Kira artışları konusunda son dönemde şikayetler geliyor. Konuyu değerlendiriyoruz'' diye konuştu. Piyasada kira kontratlarının, örneğin yüzde 95'inin enflasyona endeksli olması halinde sorun kalmayacağını ifade eden Şener, ancak kontratların genelinde yıllık enflasyonun üzerinde oranların yer alması halinde bir sorun olduğunun düşünülebileceğini kaydetti.
YABANCI PAYI TAKİPTE Bakan Şener, konut arzını artıracak olan uzun vadeli konut finansman sisteminin (mortgage) devreye girişinin, kira fiyatlarının düşmesinde çok faydalı olacağını da söyledi. Mortgage tasarısı taslağının Başbakanlığa sevkedilerek imzaya açıldığını açıklayan
Şener, taslakla inşaat seviyesindeki konutların da sisteme dahil edildiğini, Hazine garantisinin de taslaktan çıkarıldığını hatırlattı. Bankacılıktaki yabancı sermaye payına ilişkin olarak da Şener, pazarlığı sürenler de dahil sektörde yabancı sermaye payının belli bir sınırın altında olduğunu, "yabancı sermaye, sektörü kapatmak üzere" diyecek konumda bulunmadıklarını, dolayısıyla süreci takip ettiklerini söyledi. Sektördeki yabancı payının ne kadar olması gerektiği yönündeki soruya karşılık da Şener, "Her satıştan sonra yabancı payının ne olduğunu konusunda hem ilgili kuruluş hem de basın değerlendirme yapıyor. Herhangi bir risk olduğu gibi bir değerlendirmeye gerek yoktur'' dedi.