kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Biraz şişmanlık güzellik getirir
Biraz şişmanlık güzellik getirir
Fongos, yani ıspanaklı mücver tarifi

Biraz şişmanlık güzellik getirir


'İzmir Sefarad Mutfağı' farklı lezzetler ve İzmir'e özgü ikramları anlatıyor. Kitap, balık etindeki güzellerimizin de kalbini kazanacak.

Türkiye, kabuk değiştiriyor. Hem de iki vitesle birden. İlki ile geride kaldığı kulvarlarda koşarak. İkincisi de, küresel ölçekte durmak bilmez değişime ayak uydurarak. Bu ikili vitesin değişmez emarelerinden birisi kitaplar, dergilerdir. Bütün dünyada orada neler olup bitiyor, anlamanın, doğru okumanın yollarından en bilineni, yayın dünyasını takip etmekten geçer. Bizde de 15 yıl öncenin kitapçılarını gözünüzün önüne getirin. Bir de bugüne göz atın! Her konuda olduğu gibi, mutfak kültürü alanında da gün geçmiyor ki yeni bir yayın elimize ulaşmasın. Ve artık eskiden "niş" diye adlandırdığımız aralıklar da yayın konusu oluyor. Örneğin, toplumumuzun zenginliklerinden, Musevi vatandaşların mutfak kültürü. Bu bir kaç kez ele alındı. Ama elime yeni ulaşan bir kitap var ki: Bir adım daha atıyor. İzmir Sefarad Mutfağı. Yazarlarından L. Eskinazi ve N. Franco bana yolladıkları mektupta kitabın öyküsünü nasıl anlatıyor: "Altı arkadaş, gündelik koşuşturmamıza kahve ile mola verdiğimizde, kendimizi geleneksel yemeklerden bahsederken bulduk. Kalabalık bayram sofralarını, Cuma akşamlarını anlattık birbirimize ve bunları yaşadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzdan dem vurduk. Modern yaşamın getirdiği koşullar nedeniyle, ne yazık ki bu lezzetli ve bir o kadar da zahmetli yemekleri artık neredeyse yapamadığımızı fark ettik. Bu yemeklerin belki de bizimle son bulacağını düşünüp çocuklarımıza aktaramayacağımız telaşına kapıldık. Buradan yola çıkarak araştırmaya başladık. Annelerimizin, yakın çevremizin desteğiyle tarifler topladık.

BİRAZ DA GELENEK
Bu kitaba "İzmir Sefarad Mutfağı" dememizin nedeni; bazı tariflerin İzmir'de farklı adlandırılması, aynı ismi taşıyan bazı yemeklerin yapılışının farklı olması, en çok da İzmir'e özgü tatlı çeşitliliğini vurgulamak oldu. Bunun dışında, çeşitli kutlamalarda verilen ikramların, örneğin bir İstanbul'dakinden farklı olduğunun altını çizmek istedik. Örnek olarak ojaldres, mustaçudos, roska, pinyonati ve kapakta görülen, İzmir'e özgü kezada'yı sayabiliriz. Ve yaşadığımız kentin kültürü ile yoğurulup tatlanmış yemeklerimizi, biraz gelenek ve göreneklerimizle, Ladino deyimlerle, nostalji bölümüyle renklendirip bu kitabı oluşturduk. Her şeyin ötesinde, çocuklarımıza ve içinde birçok kültürü barındıran imbat kokulu güzel İzmir'e bir armağan vermekti amacımız." Kitap sert ciltli ve 135 sayfa. İzmir'de yayınlanmış. Dört ana bölümden oluşuyor. İkinci bölümde, balık etindeki güzellerimizin de kalbini kazanacak Ladino deyimler yer alıyor: "Biraz şişmanlık güzellik getirir." Üçüncü bölümde 100 adet tarif verilmiş. İleride Sefarad-İspanya-Türkiye eksenine yine döneceğiz. Şimdi şunu sormadan edemeyeceğiz: Ermeniler, bizimkilerden söz ediyoruz, mutfak kültürlerini ele alan bir kitap yazmayacaklar mı?
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
 Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
 İç Anadolu'da da tarih olur: Bir Ankara öyküsü
 Vahdettin Atatürk'ün ölüm emrini imzaladı
 Öyküleri iç burkuyor
 Doktorun estetik yaptığı kişi ya bir suçluysa?
 Hiç kimse orkestrayı İbo gibi onore etmedi
 Başarının anahtarı imaja yatırım
 Bodrum'da klasik müzik günleri
 Sesi şehri adım adım geziyor
 Guatemalalı geline konsolosluk engeli
 Fransızlar'ın gözbebeği
 Hollywood'un ölüm saçan filmi
 Kansere yakalandılar
 Tecavüz mağduru kadını bir de toplum suçluyor
 Ada sahillerinin sakinleri
 KARABURUN lezzet beldesi gibi
 Kürt sorununa 'politik' cevaplar
 Komşumuz bomba yapıyormuş
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Hayatınızı riske atar mısınız?
Kimi daha iyi bir...
MEHMET ALTAN
Sinderella'nın Kenti...
Öncelikle çizgi roman severlere,...
ÖNCEL ÖZİÇER
Çok şahaneyim, muhteşemim!
Zaman zaman hepimiz bu hatayı...
KAZIM KANAT
Prens dönerci kuyruğuna girer mi?
Kim bu adam" dedim! "O...
Cep telefonlarına güvenlik engeli
Cep telefonlarına güvenlik engeli
GSM karıştırıcıları, yasal olmadığı halde artık pek çok...
Güvenlikte sınır tanınmıyor
Güvenlikte sınır tanınmıyor
Güvenlik dünyanın zengin işadamlarının en çok üzerine düştüğü...
Merhaba
Her hafta bu sayfada en güncel moda haberlerini, son trendleri,...
Üç milyar dolarlık mücevher İstanbul'da
Ham madenin ve işlenmemiş taşın insan yaratıcılığıyla şekillenip ruh...
Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
Dünyanın en bilinen 100 markası listesinde sadece LVMH içkileri üç kez yer...
Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
Mutfağımızın uluslararası platformdaki kabulü için en büyük...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.