|
|
Sıcaklara dikkat uyarısı
Sıcak havanın sürücüleri olumsuz etkileyebileceğini kaydeden uzmanlar, sürücülere zorunlu olmadıkça, sıcaklığın en çok arttığı 12.00-15.00 saatleri arasında trafiğe çıkmamaları önerisinde bulunuyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2005 yılı ocak ayında 43 bin 562, Şubat ayında 38 bin 797, mart ayında 43 bin 619, nisan ayında43 bin 959 trafik kazası meydana geldi. Trafik kazaları mayıs ve haziran aylarında arttı. Bu yılın mayıs ayında 45 bin 835, haziran ayında ise 46 bin 114 trafik kazası yaşandı.
Geçen yıl Ocak-Şubat-Mart-Nisan
aylarında toplam 144 bin 555, Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında ise toplam 162 bin 703 trafik kazası meydana geldi.
SICAK HAVANIN OLUMSUZ ETKİLERİ
Sıcak havanın sürücülerde yorgunluğa, uykuya, dalgınlığa yol açtığını kaydeden uzmanlar, ''Sıcaklığın en yüksek olduğu 12.00-15.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmamalıdır'' diye konuştular.
Yaz aylarında yaşanan sıcaklıklarla birlikte vücut ısısındaki artışın su kaybına ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden olduğunukaydeden uzmanlar, ''elektrolit dengesindeki bozulmanın, algılama bozukluğu, dikkat dağılması, kontrol kaybı, reflekslerde zayıflama, aşırı gerginlik, acelecilik ve öfke gibi psikiyatrik sorunlara yol açabileceğine'' işaret ettiler.
Uzmanlar, sürücülere şu önerilerde bulundular:
''Yola çıkmadan önce vücudu ağırlaştıran ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. Vücudun su dengesini korumak için oluşacak aşırı terlemelere karşımeyve ve sebze tüketerek, bol su içerek su ihtiyacınızı giderin. Keten veya ince kumaşlardan, sizi terletmeyecek giysiler giyerek araç kullanın. Ayağı kavrayan, rahat tutan spor ayakkabılar tercih edin. En fazla 2 saat ya da 180-190 kilometre aralıksız araç kullanın. Yolculuk sırasında sık sık mola verin.''
|