|
|
|
|
|
|
Alacağınız kilolardan korkmayın
Sigarayı bırakmak isteyenleri en çok düşündüren sorunlardan biri de, bırakma sürecinde alınacak olan kilolar. Sigarayı bıraktıktan sonraki aylarda 2-5 kilo alınabileceğini ifade eden uzmanlar; sonradan verilebilecek olan bu kiloların, sigaranın kötü etkileri yanında önemsiz olduğunu ifade ediyor.
Clinika Sigarayı Bırakma Kliniği Başkanı Dr. Eren Eroğlu, sorularımızı yanıtladı: Sigarayı bırakmak isteyenlerin aklına kilo alacakları takılıyor. Bu ne kadar doğru? Bazen, sigarayı bırakırken kiloyla uğraşmanın zor olduğunu ve boşuna enerji harcanmaması gerektiğini duyarsınız. Hele ramazan gibi yeme düzeninin tamamen değiştiği bir aydaysanız, bu hiç mümkün olmaz gibi gelebilir. Bazı kişiler için bu gerçekten de doğrudur. Önce sigara bırakılır, daha sonra alınan fazla kilolar geri verilebilir. Çoğunlukla da sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay içinde 2-5 kilo alınır. Fakat sigaranın yarattığı tahribatla karşılaştırıldığında, bıraktıktan sonra alınan birkaç kilonun doğuracağı risk akla bile getirilmeyecek kadar küçüktür.
Sigarayı bıraktıktan sonra kiloya dikkat etmek o kadar önemli değil mi? Şöyle söylemek daha doğru olur: Kişi sonradan aldıklarını vereceğine inanıyorsa ve eklenen birkaç kilo sorun yaratmıyorsa, üzerinde çok fazla durulmayabilir. Fakat bazı insanlarda sigarayı bıraktıktan sonra kontrolsüz yemek yeme ve kilo almaya izin verme, estetik ve duygusal sebeplerle genellikle umutsuzluk ve yılgınlık yaratarak, sigaraya tekrar başlamaya sebep olabilmektedir. Fazla kilo sorunundan kurtulabilecekleri düşüncesi ile sigaraya dönenler vardır. Fakat ne yazık ki sigaraya başlar başlamaz kilolar otomatik olarak kaybolmaz. Bu yüzden, sigarayı bırakırken kilo almamaya da dikkat etmek doğru olur.
KITLIK HİSSİ Sigarayı bıraktıktan sonra neden kilo alınır? Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almanın çeşitli sebepleri vardır. Ama öncelikli, oruç tutmanın kilo alma üzerindeki etkisinden bahsetmek pek yanlış olmaz. Çünkü bu ayı fırsat bilip sigarayı bırakanlar iki etkeni de göz önünde bulundurmalıdır. Ramazanda bir kıtlıkla karşılaştığını düşünen beden, metabolizma işlevlerini yavaşlatır ve en az enerji harcayarak tasarruf etme moduna geçer. Amacı elindeki ile kıtlık olduğunu düşündüğü dönem geçinceye kadar idare etmektir. Bunun yanında aç olduğunu ve sıvı ihtiyacını karşılayamayacağını düşünen insan bilinçli olarak fiziksel aktivitelerini azaltır. Bu yüzden sigara bırakmak gibi bir amaç olmasa bile Ramazan döneminde kilo almamak için her zaman alınandan yüzde on daha az kalori alınmalıdır. Yani 2200 kilokalori alması gereken 60 kilo orta boylu bir genç hanım günlük 2000 kilokalori ile ramazanı geçirmelidir. Sigarayı bırakanlarda ortaya çıkan kilo alımının sebepleri ise şöyle sıralanabilir. Sigara içme insanların metabolik aktivitelerini arttırır. Her içilen sigara ile kalp hızı, kan basıncı ve solunum sayısı sanki merdiven tırmanılmış gibi artar. Sigarayı bırakmak ile insan daha az kalori harcayacağından bu faaliyetin yakacağı enerji fazla kilo olarak biriktirilmiş olur. Sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay içerisinde alınan 2 ila 5 kilo bu etkiye bağlanabilir. Eğer miktar bu sınırların üzerinde ise diğer etkenler akıla getirilmelidir.
NİKOTİNE DİKKAT Diğer sebepler neler? Yemekler arasında atıştırmak, ya da yenilen porsiyonların büyümesi ile gün içinde kolaylıkla her zamankinden birkaç yüz kalori fazla alınabilir. Günde sadece 100 kilokalori fazla yemek, ayda yaklaşık yarım kilo alınmasına sebep olur. Sık olarak "halbuki o kadar da çok yemiyorum" serzenişini duyarız. Doğrudur, günlük olarak fazladan alınan kalori miktarı o kadar çok olmayabilir. Ama yıllar boyu küçük küçük birikenlerin en sonunda büyük miktarlara ulaşacağı unutulmamalıdır. Sigarayı bırakanların bir kısmı sadece daha aç hissettiklerinden dolayı yerler. Yemek aralarında atıştırdıklarını ya da daha önce akıllarına gelmeyen zamanlarda bir şeyler yediklerini fark ederler. Eğer yemek araları uzarsa, baş ağrısı, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu açlık hissinin sebebi, nikotinin bir iştah kesici olmasındandır. Yemek aralarında sigara içmek yukarıda bahsedilen açlık hissinin ortaya çıkmasını engeller. Bu, nikotinin kan şekerini ve kan yağlarını yükseltici etkisi ile ortaya çıkar. Nikotin vücudu kandırarak biraz önce yemek yediğini düşünmesini sağlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|