TEŞVİKLİ illerin 49'a ulaşması kapsam dışı illeri yeni arayışlara soktu. Yaklaşık bin 300 üyesi bulunan Konya Sanayi Odası da sürekli yeni projeler peşinde. Son yıllarda Konya'da otomotiv yan sanayinin gösterdiği performans üzerine oda, otomobil üssü olma yolunda çalışmalara başlamış durumda.
BAKAN'DAN SÖZ ALDI Konya Sanayi Odası'nın yeni başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, teşvikten dolayı büyük yara aldıklarını belirterek, "Biz şimdi endüstri bölgesi olmak için çaba sarfediyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Güney Kore'ye gitti, 'gelin yatırım yapın ne istiyorsanız sağlayacağız' dedi. Devlet onlara özel teşvikler veriyor. Önce Sanayi Bakanı ile görüştük bize yardımcı olma sözü verdi. Mercedes ile görüştük, Renault ile de görüşeceğiz. 'Gelin Konya'da üretim yapın' diyeceğiz. Biz bu işe sevdalandık. Bu şehre bir otomobil fabrikası kazandırmaya kararlıyız" dedi. Konya'da bir zamanlar sayıları 50-60'ı bulan ve gurbetçilerin paraları ile yok olan holdinglerin dönemi de bitmiş. Artık sayıları 3-5 tane kadar. Devletin, para toplayanları denetimsiz bırakmasını eleştiren Büyükhelvacıgil, "Biz oda olarak bu tür holdinglere her zaman uzak durduk. Örneğin Endüstri Holding olayında onların üyeliğini hiçbir zaman kabul etmedik" dedi.
MOBELLA SATIŞTA Endüstri Holding'in organize bölgede bulunan Mobella adlı mobilya fabrikasının da borçtan dolayı kendilerine geçtiğini anlatan Büyükhelvacıgil, tesisleri elden çıkarmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Oda başkanı sözlerine şöyle devam etti:" Mobilya üretimi yapacaklardı bir sürü makine almışlardı. Onlar ne oldu sonra bilmiyoruz. Ancak biz organize sanayide borcu bitmeyene tapusunu vermiyoruz. Bunların da yüklü borcu vardı. Bu nedenle tapu verilmedi. Şimdilerde Konyalı bir sanayicimiz burayı almak istiyor."