|
|
Koyuncu ölünce gözler Çernobil'e çevrildi
Kazım Koyuncu'nun ölümüyle Çernobil felaketi yeniden gündeme geldi. Karadenizliler, Sağlık Bakanı Akdağ'dan eğitim hastanesi, onkoloji ünitesi ve kanser taraması sözü aldı.
Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu'nun 33 yaşında kansere yenik düşmesi, Çernobil faciasını yeniden gündeme getirdi. 26 nisan 1986'da Ukrayna'daki Çernobil santralinin dördüncü ünitesinde meydana gelen kaza, yüzyılın nükleer felaketi olarak kabul edilmiş; yaklaşık 40 bin kişinin ölümünden, binlerce kişinin sakat kalmasından sorumlu tutulmuştu. Ancak aradan 19 yıl geçmesine rağmen, halk arasında "Çernobil kazası" olarak anılan nükleer felaketin Türkiye'ye etkisi hâlâ tam olarak öğrenilemedi. Sadece, Kanserle Savaş Daire Başkanlığı, Türkiye'de son beş yılda kanser hastalığının yüzde 60 artığını bildirdi. Konuya dair tek gelişme ise, "Çernobil'in Karadeniz'deki Etkilerini Araştırma Komitesi" ile görüşen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın verdiği sözler oldu. Bakan Akdağ komiteye, Samsun ve Trabzon'a iki eğitim hastanesi, Rize ve Giresun'a da iki Onkoloji Ünitesi sözü verdi. Ayrıca bölgede hane taraması yapılacağı belirtildi.
SEKİZ AKRABASI ÖLDÜ Peki gerçekten Karadeniz bölgesindeki kanser vakalarında bir artış var mı? Bu soruyu yönelttiğimiz "Çernobil'in Karadeniz'deki Etkilerini Araştırma Komitesi Başkanı" Hüseyin Ayaz, "Artış ne kelime!" diye feryat etti. Artvin'den Edirne'ye bu konuyu araştıran Ayaz, üç yılda babası vekardeşleri dahil, yakın akrabalarından sekiz kişiyi bu yüzden kaybettiğini belirterek, "Yüreğim yandı. Bölgede benim gibi yananlar çok. Çernobil'in etkisi henüz ortaya çıkmadı. Asıl etki, önümüzdeki 10 yılda görülecek" dedi. Ayaz sözlerine şöyle devam etti:
TÜM DOĞA KİRLENDİ "Ama artık isyan etmiyoruz. Çünkü Sağlık Bakanımız, Karadeniz halkına hane taraması, Samsun ve Trabzon'da iki eğitim hastanesi, Rize ve Giresun'da da birer Onkoloji Ünitesi yapılacağına söz verdi." ODTÜ Kimya bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen'in açıklamaları ise, Hüseyin Ayaz'ınkilerle paralellik gösteriyor. Gökmen, "Çernobil'den sonra araştırma yapmamız yasaklanmıştı. O tarihte Karadeniz'de tüm doğa kirlendi. Karadenizliler, topraktan, havadan çok miktarda radyasyon aldı. Umarım Koyuncu'nun ölümüyle yetkililerimiz artık 'Böyle bir şey yok' demekten vazgeçer" diyor.
ARAŞTIRMA YASAKLANDI İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demir ise 19 yıl sonra artık yapılması gerekenin "kromozon averasyonu" olduğunu belirterek, "Bölgedeki kromozon kırıklıkları veya genetik hasarın radyasyondan mı kaynaklandığı ancak böyle bulunabilir. Geçmiş hükümetlerin ihmali. Ülkece gafil avlandık" diyor.
Özlem YILMAZ-MERKEZ
|