Refik Koyuncu, babasının 'çok iş veren, çok aç kalır' öğüdünü dinlemedi tüccar oldu. Oğlu da ona rağmen sanayiciliğe soyundu.
Koyuncu Ailesi'ni Konya'da tanımayan yok. Aslen Kadınhanlı olan ve 1976'da Konya'ya gelen Refik Koyuncu yılların tüccarı ama oğulları gözünü sanayiciliğe çevirmiş durumda. MAN Türkiye'nin Konya ve İzmir Bölge Bayisi olan aynı zamanda akaryakıt istasyonları bulunan Koyuncu Ailesi'ne üretim kapısını en küçük oğul İbrahim Koyuncu açacak. Beş-altı proje üzerinde çalışmalar yapan İbrahim Koyuncu, bu alandaki ilk adımını ise Baba Refik Koyuncu'nun yıllar önce ortakları arasında bulunduğu ve sonra kapısına kilit vurulan Nevşehir'deki conta fabrikası ile açmak niyetinde. Öyle ki İbrahim Koyuncu ortaklık görüşmeleri için Çin'e kadar uzanmış bile.
BİZİM OĞLAN MERAKLI Yılda yaklaşık 250 milyon dolarlık ciroyu ulaşan ve artık küçük ve orta ölçekli işletme statüsünden sıyrılan Koyuncu için üretici olmanın da zamanı gelmiş. Gerçi halen Koyuncular Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Refik Koyuncu, "Babam 'çok işveren çok aç kalır' derdi, ama biz dinlemedik büyüdük. Şimdi ise bizim oğlan sanayici olmak istiyor. Ama benim hiç sanayici olmak gibi bir hevesim yok" diyerek bu alana sanki biraz çekimser bakıyor. Bunun bir nedeni de şimdi oğlu İbrahim Koyuncu'nun can vermek üzere yeni pojeler ürettiği Nevşehir Conta Fabrikası'nda yaşadıkları. Baba Refik Koyuncu, kepenk indirmeye giden fabrikanın öyküsünü şöyle anlatıyor: "Alman teknolojisi ile Nevşehir'de bir fabrika kuruluyordu. 1981 yılında motor kapak contası üreten bu tesisin yapısı çok ortaklıydı, biz de bu işe girdik. 500 milyon lira kuruluş sermayesi vardı. 11 bin metrekare kapalı alana sahip bu tesis başta iyi gitti. Ancak 120 çalışana karşı, 60 müdürü vardı. Fabrika kurulurken Sanayi ve Kalkınma Bankası'ndan 220 milyon kredi alındı. Zarar edince bu para da ödenmedi banka da tesise el koydu." Bu sırada yine Almanlar'ın devreye girdiğini dile getiren Koyuncu, "Almanlar 'Biz bu tesis ile ilgileniyoruz. Siz satın alın birlikte işletelim' dedi. Biz de Bursalı ortaklarımızdan biri ile gittik Kalkınma Bankası'nın ihalesine girdik ve fabrikamızı geri aldık. Ama Almanlar aradı, 'kusura bakmayın biz vazgeçtik' dedi. Elimizde tesisle kaldık. Bir süre üretim yapalım dedik ama olmadı. Bu nedenle 8 yıldır önüne bir bekçi koyduk kapattık, üretimi durdurduk" diyor.
IRAK EN İYİ MÜŞTERİ İşte ortağı olduğu ve borçları nedeniyle bankadan geri aldığı bu tesis şimdi oğlunun yeni projelerine öncülük ediyor. Aslında Koyuncu Grubu'nu sırtında taşıyan Irak'a yaptıkları motorin ve benzin nakliyatı. 1980'lerden beri Irak ile ticaret yapan Koyuncu, ABD'nin müdahalesinden önce Irak'tan Türkiye'ye benzin ve motorin getirirken rafinerilerin savaşta işlemez duruma gelmesi ile tersine ticarete başlamış. Bugün Petrol Ofisi'nin Irak'a gönderdiği uçak benzini sadece onlar taşıyor. Günlük tanker trafiği ise 50-60'ı buluyor.