Çoruh Nehri üzerinde toplam 27 adet baraj ve hidroelektrik santrali inşa edilecek. DSİ Genel Müdürü Eroğlu'nun 'gerdanlık' dediği santraller bitince Türkiye elektriğinin yüzde 7'si Çoruh'tan sağlanacak.
Atatürk, Keban ve Karakaya gibi ülke ekonomisinin dinamosu niteliğindeki barajlara can veren Fırat'ın ardından Çoruh Havzası da, Türkiye'nin önemli 'hidroelektrik üretim üssü' haline geliyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Çoruh Nehri üzerinde 27 adet baraj inşa edileceğini belirterek, "Bu projelerden ilki Muratlı TBMM 85'inci Yıl Milli Egemenlik Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES). Çoruh'a ilk altın gerdanlık yarın Başbakanımız tarafından takılacak. Ardından diğer gerdanlıklar; Borçka, Deriner ve Yusufeli barajları gelecek" dedi. Eroğlu, Çoruh Nehri Havzası Projesi ve DSİ'de son 2.5 yılda yürütülen çalışmalar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
YAN KOLLARA 17 BARAJ * Çoruh Nehri Havzası Projesi'ni açıklar mısınız? Türkiye'nin geleceği için çok önemli projeler demetini oluşturan Çoruh Vadisi Projesi ana kolu üzerinde 10 adet baraj, yan kollar üzerinde ise 17 adet baraj ve nehir tipi hidroelektrik santralin (HES) yapılması planlanıyor.
* Proje tamamlanınca ne kadarlık enerji sağlanacak? Çoruh Nehri havzasında yapılacak yatırım sonrasında 3 bin 189 megawatt kurulu güçte yılda ortalama 10 milyar 474 milyon kilowattsaat enerji elde edilecek. 27 tesisten elde edilecek enerji, Türkiye'de üretilen toplam 151 milyar kilowattsaat enerjinin yüzde 7'sini, hidroelektrik enerjinin ise yüzde 22'sini oluşturacak.