|
|
Ortadoğu
Erdoğan, Bush ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, ''Suriye bağlamında ABD bir operasyonel harekete girişirse, Türkiye'den bir beklenti oluşursa, bunu karşılamak ne kadarmümkün olacak? Böyle bir askeri ihtimal ABD açısından söz konusu mu? Görüşmede bu gündeme geldi mi?'' sorusu üzerine, ''Olmayanı konuşmak çok yanlış olur, bu çok çok olumsuz bir varsayım'' diye konuştu. Varsayım üzerinden bir siyasi değerlendirme yapmasının çok yanlış olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:
''Az önce söylediğim başlıklar çerçevesinde bunu yaptık. O demokratikleşmedir, özgürlüklerdir, insan haklarıdır, hukukun üstünlüğüdür, teröre karşı ortak mücadeledir. Suriye'yi böylece bunun içine çekiyoruz, çekmek istiyoruz. Ve güvenlikler konusudur. Burada birçok atılmış adımlar vardır. Mesela Hatay konusu. Bizim sınırlarımızdaki Suriye tarafında mayın, asker kalmamıştır. Şimdi biz mayınlarımızı temizleyeceğiz, askerimizi çekeceğiz, iş artık bu noktaya gelmiştir. Bu tabii belirli bir zaman istiyor. Bunların hepsi birer zihniyet değişimi. Bir anda olan şeyler değil. İnanıyoruz ki olumlu neticeler alacağız. Bunları, karşılıklı, dediğim çerçevede konuştuk.''
IRAK
Irak konusu görüşülürken, ''ABD varlığının çekilmesi konusunda birtakvimin konuşulup konuşulmadığı'' sorusuna Başbakan Erdoğan, ''Hayır.Takvim veya ABD'nin oradan çekilmesi konusuna girmedik'' yanıtını verdi.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sadece, mevcut geçici yönetimin başarılı olmasına nasıl baktığımız konusunu görüştük. Bizim, Sayın Caferi'ye olumlu bakışımız var. Bunu buraya geldiğimizde yaptığımız görüşmelerde, bizzat kendisinden tespit ettik ve demokratikleşmeyle ilgili samimi duygularını bizzat kendisinden dinledik. Bu konuda vermek istediği mücadeleyi, kendisinden dinledik. Şimdi anayasanın hazırlanması ve ondan sonraki sürece Irak'ı hazırlamak... Şartlar zor. Zor şartlar içinde bunun mücadelesini veren bir Başbakan ve yönetim var. Elimizdengelen desteği verdiğimizi, vereceğimizi söyledik. Konuştuğumuz budur.''
İRAN MESELESİ
''ABD'nin, İran'ın nükleer silahlanma ihtimaliyle ilgili endişelerinin bulunduğu, görüşmede bu konunun gündeme gelip gelmediği'' sorusu üzerine Erdoğan, nükleer enerjiye, ''kitle imha silahı olarak ele alındığında'' olumlu bakmalarının mümkün olmadığını bildirdi.
''İnsani amaçlı'' olduğu zaman bunun farklı bir konu olduğunun altını çizen Erdoğan, ''Biz olaya kitle imha silahları açısından baktığımızda, olumlu yaklaşmadığımızı ve bu konuda gerekli telkinleri yaptığımızı söyledik. Bunu yapmaya da devam edeceğimizi söyledik'' dedi.
İran ile Türkiye'nin gerek doğalgaz gerekse ticari alanda ilişkileri bulunduğunu anlatan Erdoğan, ''Bu yapıyı da tabii göz ardı etmek mümkün değil. Ama nükleer enerji konusunda kitle imha silahı açısından kesinlikle olumlu yaklaşmamız mümkün değil'' diye konuştu. Erdoğan, ABD'nin Türkiye'den talepleriyle ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:
''Türkiye'de muhalefet bizi bu konularda yaptıklarımızla eleştiriyor, siz de burada 'hayır' dediğimizle eleştiriyorsunuz. Ben size somut örnek verdim; Afganistan'a 100 milyon dolarlık bir yatırımıTürkiye olarak planlamış vaziyetteyiz ve 2 yılda ikinci defa ISAF komutasını Türkiye yönetiyor. Bunun dışında Irak'a verilen lojistik destekler ve bu konuda atılan adımlar... Bütün bunların yanında KKTC'deki kardeşlerimizin takındığı tavır ve bu konuyla ilgili hükümetimizin aldığı ve gösterdiği kararlılık. Aynı şekilde yine geleceğe yönelik olarak söylüyorum, geniş Ortadoğu Projesi'ne yönelik takındığımız tavır. Geniş Ortadoğu Projesi bir hayır mıdır, evet midir? Bu nelere rağmen denmiştir. Bunları artık göreceksiniz.''
|