|
|
|
|
|
|
'Öğrenciler 10.sınıfta geçiş yapabilecek'
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 4 yıllık lise uygulamasında 9. sınıfta ortak dersler işleneceğini, öğrencilerin 10. sınıfta başka liselere geçiş yapabileceklerini belirtti.
Çelik, liselerde eğitim-öğretim süresinin 3 yıldan 4 yıla çıkarılması konusunda bilgi vermek amacıyla Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
''Bu sene hazırlık sınıfını bitirenler 3 yıl, bu yıl kayıt yaptıranlar 4 yıl lise okuyacak. Bu şekilde de aynı yıl ÖSS'ye girecekler. Bu eşitsizlik yaratmayacak mı?'' sorusuna Çelik, ''Hayır''yanıtını verdi.
Bu yıl hazırlık sınıfını bitiren birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin de liseyi 4 yılda bitireceklerine işaret eden Çelik, ''Ama biz hazırlık sınıflarını kaldırıyoruz derken hazırlık sınıflarında okutulduğu kadarıyla yabancı dili 4 yıla yayıyoruz. Bu yayma esnasında da dilin daha büyük performansla öğrenilmesi ve öğretilmesi esas alınıyor. Bunda bir gariplik yok'' dedi.
''LİSE BİTİRME SINAVI''
Bir soru üzerine Çelik, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın lise bitirme sınavıyla ilgili bir kararı bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti: ''Bana gelmiş bir karar, benim onayladığım bir karar yok. Sadece fikir jimnastiği yapılırken neler yapılabilir, neler yapılmalıdır bunlar konuşulurken, bu gündeme gelmiş olan bir meseledir. Bu söz konusu olsa bile 4 yıl sonra olabilecek bir şeydir. Yani 2005-2006 eğitim-öğretim yılında lise 1'e kaydolacak öğrenciler için uygulanabilecek olan bir şeydir; ki bu 4 yıl sonra demektir.''
KISA SÜREDE BİTİRME
Milli Eğitim Bakanı Çelik, ''Başarılı öğrencilere liseyi 4 yıldan daha kısa sürede bitirmeleri şansı verilip verilmeyeceği'' yönünde bir soruya ''Böyle bir şans tanınabilir öğrencilere. Bu Avrupa'da da olan bir uygulamadır. Bunun detaylarını da arkadaşlarımız çalışıyor. Bu olabilecek bir şeydir. Ama bununla ilgili verilmiş bir karar yok'' yanıtını verdi.
9. SINIFA ORTAK DERSLER GELİYOR
Çelik, 4 yıllık uygulamanın nasıl olacağı yönünde bir soruyu şöyle yanıtladı: ''Hem genel liselerde hem de mesleki eğitim liselerinde yani eğitim süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarılan okulların birinci sınıfı, yani 9. sınıf ortak sınıf olacak. Endüstri meslek ve genel liselerde birinci sınıfta ortak dersler okunacak. Bazı kültür dersleri, ortak beceriler dersi, bilişim ağırlıklı ders ile tanıtım ve yönlendirme dersleri olacak. 9. sınıftaki öğrenci bu okula geldiği zaman bu tanıtım ve yönlendirme dersiyle hem hayata hem de hangi derslere yönelmek istiyorsa ona yönlendirilecek.
Böylece endüstri meslek lisesine kaydolan bir öğrenci, bir yılın sonunda genel liseye veya başka bir meslek lisesine gitmek isterse, 10. sınıfta oraya geçiş yapabilecek ve yoluna devam edecek. Ama 11. ve 12. sınıflarda geçiş olmayacak. Dersler yayılırken de 9. sınıfa ilave dersler geliyor. Ama haftada 40 saat olan ders 25-30 saate indirilirse bunun 4 yıla yansıması o oranda olacak.''
''YENİ YASAL DÜZENLEME YAPILABİLİR''
Bir gazetecinin ÖSS ile ilgili değişiklik yapılmaması halinde nasıl bir tutum takınacaklarını sorması üzerine Çelik, bu konuda yasal olarak bir düzenlemeye gideceklerini belirtti.
Geçen yıl Yükseköğretim Kanunu'nun 45. maddesinin değiştirilmesini öngören bir tasarı hazırladıklarını anımsatan Çelik, bu tasarıda ÖSS'nin içeriğinin ne olacağı ve nasıl bir yöntem takip edileceğinin düzenlendiğini ifade etti.
Çelik, ''Eğer YÖK ve ÖSYM kendi yetkilerinde bulunan böyle bir kararı alırlarsa yeni bir yasal düzenleme yapılmasına ihtiyaç olmayabilir, ama bu yapılmazsa yasal düzenlemenin mutlaka yapılması gerekiyor. Çünkü, gençlerimizi, nesillerimizi feda etmek gibi bir lüksümüz yok'' diye konuştu.
''TÜM TEDBİRLER ALINDI''
Hüseyin Çelik, 4 yıla geçiş için altyapının hazır olup olmadığı sorusuna karşılık, gerekli tüm çalışmaların yapıldığını ve tüm tedbirlerin alındığını söyledi. Çelik, bu sene ilave dersliğe ihtiyaç bulunmadığını, 4 yılın sonunda böyle bir ihtiyacın doğabileceğini anlattı.
''OKS'DE ŞİMDİLİK DEĞİŞİKLİK YOK''
Bir gazetecinin, eğitimin 3 yıldan 4 yıla çıkarılması ve ilköğretim müfredatının değiştirilmesiyle bağlantılı olarak Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) bir değişiklik yapılmayacağı sorusuna Çelik, ''Hayır'' yanıtını verdi.
OKS'de bir süre önce bazı değişiklikler yapıldığını anımsatan Çelik, bu çerçevede süper liselerin Anadolu liseleriyle aynı kapsama alındığını söyledi. Çelik, şöyle konuştu:
''Ancak, önümüzdeki yıllarda ilköğretim okullarına öğrencileri bağlamak, okulda disiplini sağlamak ve dershanelere yönelimi azaltmak için ilköğretim okullarında not ortalamalarının esas alınacağı, daha doğrusu bunların önemli olacağı bir hesaplama, puanlama sistemi getirmeyi düşünüyoruz. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra ilköğretim başarı puanının, tıpkı ÖSS'de ortaöğretim başarı puanı çok önemli bir faktörse, sonucu etkileyebileceği bir yeni yapılanma getirmeyi düşünüyoruz.''
''İlköğretimde de bitirme sınavı getirilebilir mi?'' sorusuna Çelik, ''Şu anda böyle bir karar yok, ama olabilir'' yanıtını verdi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|