Son dönemde bazı bankaların tabela oranlarının üzerinde faizle para topladığını söyleyen Ergun Özen, "Kredi alıp, yine o bankaya mevduat yatıranlar bile var" dedi.
Bazı bankaların tabela oranlarının üzerinde faizle para toplamasının "bankacılık sistemine uzun dönemde zarar vereceği" uyarısında bulunan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Ben buna şiddetle karşıyım" dedi. İkitelli MASKO Mobilyacılar Sitesi'nde küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik özel uygulamaları için şirketlerle bir araya gelen Ergun Özen, bazı bankaların gecelik faizlerin yüzde 14.5'larda olduğu bir ortamda mevduata yüzde 19-20 faiz verdiğine işaret ederek, "Aktifleri büyüteceğim, piyasa payı alacağım diye zararına işlem yapılmasına ben kesinlikle karşıyım. Hatta öyle hale geldi ki bazı müşteriler kredi alıyor bankadan mevduat yapıp para kazanır oldu. Bu bankacılık filan değil" dedi.
PAZARLIKLA YÜKSELİYOR Bu konuda "Centilmenlik anlaşması yapılabilir mi?" sorusuna ise, "Yapılamadığı ortada" yanıtını veren Özen, "Bankacılık bundan uzun vadede zarar görür. Şu anda gecelik faizin yüzde 14.5 olduğu bir yerde mevduat faizlerinin yüzde 19.5- 20 olması, olacak şey değil. Banka isimleri vermek istemiyorum ama herkesin kendi hesabı da vardır. Bunu da söylemek zorundayım, bana sorarsanız bu yanlış bir yaklaşımdır" değerlendirmesinde bulundu. Özen'in 'şiddetle karşıyım' dediği tabela faizinin üzerinde oranlarla faiz verildiği yönündeki iddialar bir süredir tartışılıyor. Nitemik yüzde 15 faizle mevduat topladığını duyuran bazı bankaları arayarak, "Yaklaşık 400 milyarımız var. Ne kadar faiz verirsiniz? diye sorduğumuzda, bu rakamın yüzde 19 hatta 20'lere kadar çıktığını gördük. Çoğunlukla aldığımız yanıt, "Şubemize buyrun görüşelim, rakam değişebilir" şeklindeydi. Anımsanacağı üzere daha önceki yıllarda tezgahaltı faiz adı ile bilinen bu uygulamayı daha çok kamu bankaları gerçekleştirirdi.
MARJ ÇOK AÇILDI UYARISI Bu arada Reuters'e konuyla ilgili değerlendirme yapan bir bankacı, "Gecelik borçlanma faizi ile bankaların mevduata verdikleri faiz arasındaki marj son yıllarda hiç olmadığı kadar yükseldi. Bunun uzun vadede sürdürülebilir olmadığı tartışılıyor. Bu yarışın arkasında sektörün bilanço büyütme kaygısı olduğunu düşünüyorum" dedi. Bazı bankacılar, Merkez Bankası borçlanma faizi ile mevduata uygulanan faiz arasındaki marjın azalması için Merkez Bankası'na alış ve satış kotasyonları arasındaki marjı azaltmasını istedi. Gecelik ve 1 haftalık borçlanma kotasyonu yüzde 14.5, borç verme kotasyonu ise yüzde 18.5 seviyesinde bulunuyor.