|
|
|
|
Onu hayata sevgi döndürdü
Halkalı'da bir yangında ağır yaralanan yavru köpeklerden üçü hayatını kaybetti. Ancak durumu hepsinden ağır olan biri daha dirençliydi. Onu hayata bağlayan ise gördüğü ilgi ve sevgiydi.
Yaklaşık 3 ay önce Halkalı'da çıkan bir yangında bir köpek, ağır yaralanan yavrularının başında çaresizce ağlarken yansımıştı televizyon ekranlarına. Zavallı annenin yedi yavrusundan üçü olay yerinde hayatını kaybetmiş, dört tanesi itfaiye tarafından kurtarılmıştı. Ancak kurtarılan yavrular da vücutlarında oluşan ağır yanıklar ve yoğun dumanın etkisiyle hayati tehlike taşıyorlardı. Peki ama uzun süre hafızalardan silinmeyen bu görüntülerin ardından yavruların ve annenin akıbeti ne oldu? Bunun yanıtını yavruları tedavi ettirmek üzere oradan kurtaran DOHAYKO (Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği) İstanbul Şubesi Başkanı Ebru Elgöç'ten öğrendik. Elgöç yanmış durumdaki yavruları ilk gördüğü anı unutamadığını söylüyor: "Oraya ilk gittiğimizde anne bizi görünce inanılmaz sevindi, kucağımıza atladı, sonra bir baktık bir baraka yanmış ve içinde de 4 tane yavru. Durumları korkunçtu. Anne ve yavruları alıp hemen Kuruçeşme'deki Pako Sevgi ve Sağlık Merkezi'ne götürdük. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen yavrulardan üçünü teker teker kaybettik.Geriye bir yavru kaldı onun durumu şimdi çok iyi. Sağlığına ve neşesine kavuştu. Son derece oyuncu, hareketli, sevgi dolu bir yavru oldu. Sürekli gelip gidip onu ziyaret ediyorum."
BİR YUVA ARANIYOR Yangın sonrası kurtulan yavruya Şanslı adını verdiklerini söyleyen Elgöç, artık ona yeni bir yuva aradıklarını söylüyor. Hatta annesiyle birlikte sahiplendirmek istediklerini ekliyor: "Ayırmak istemiyoruz birbirlerinden anne ve yavruyu. Çünkü çok mutlular birlikte. Aynı eve sahiplendirmek istiyoruz. Benim çevremdeki herkesin evleri artık hayvanla dolu. Bahçeli müstakil bir evde oturan birisi de hayrına bu iki köpeği alırsa çok iyi olacak. Bu hepimizin sorumluluğu aslında. Biz onları kurtardık artık başkalarından destek bekliyoruz." Gerçekten de çok neşeli, oyuncu ve sıcak kanlı bir yavru Şanslı. Onun son derece ağır yaralı durumdan bugünlere gelmesine katkıda bulunanlardan biri de Pako Sevgi ve Sağlık Merkezi'nden Veteriner Hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka. Yavrunun kurtulmasında tıbbi müdahale kadar moral desteğinin de önemli rol oynadığı görüşünde Dodurka: "İlk geldiklerinde 4 yavru da ileri derecede yanık durumdaydı. Ayrıca duman soludukları için akciğerleri de çok kötüydü. Sürekli oksijen desteğiyle akciğerleri temizlendi ama ilk günlerde 3 yavru kaybedildi. Sonra yanık tedavisi ve gereken destekleyici tedaviyle bir tanesi yaşatıldı. Bu yavrunun iyileşmesinde moral desteği de çok büyük oldu. Onu yaşama bağlayabilmek için sürekli onunla oyunlar oynandı, neşelendirilmeye çalışıldı. Hayvanda kısa sürede bir yaşam isteği uyandı. O da bizimle birlikte mücadele etti. İlk başlarda durumu çok ağırdı. Biz onun gözlerindeki yaşam isteğini görünce çok umutlandık." Tamer Dodurka insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da iyileşmek için moral desteğinin çok önemli olduğunu söylüyor: "Örneğin psikiyatri hastalarında, hapishanelerde ya da sosyal hizmetlerde sokak çocuklarında onları topluma kazandırabilmek ya da tedaviye ikna edebilmek için hayvanlar kullanılıyor. Hayvanlar insanlarda yaşam isteği uyandırarak tedaviyi kabul etmelerini sağlıyor. Burada biz o görevi yaptık. Onda yaşam isteğinin uyanmasını klinikteki arkadaşlarımız hep birlikte sağladılar. Şimdi yaşam isteği dolu bir köpek oldu. Tabii bundan sonraki yaşamı önemli. Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi artık ona toplumun sahip çıkmasını bekliyoruz. O kadar kendine güvenen bir köpek ki sahibine de çok keyif verecektir. Ben ömür boyu bu hayvanın aşılarını ücretsiz yapmayı kabul ediyorum. Yeter ki iyi bakılsın ona."
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|