|
|
|
|
Açık süt hastalık kaynağı olabilir
Açık süt tüketimi, toplum sağlığını yetersiz süt tüketimi kadar tehdit eden önemli bir konu. Sütün kapıya kadar gelmesi, kapıdan tencerelere alınması ve kaynatılması çok yaygın bir alışkanlık. Türkiye'deki sütlerin yüzde 68'si halen bu yöntemle tüketiliyor. Oysa, sağımdan önce ineğin memesinde steril durumda bulunan süte, sağım sırasında temizlik kurallarına uyulmaması nedeniyle yabancı maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulaşıyor. Modern yöntemlerle işlenmediği ve dağıtılmadığı takdirde sütteki mikroorganizmalar çoğalıyor ve süt, hastalık kaynağı olarak evlere ulaşıyor. Sütten bulaşması olası hastalıklardan korunmanın yolu ise, aseptik karton ambalajlarda sunulan uzun ömürlü sütü tercih etmekten geçiyor. UHT işleminden geçirilerek içindeki tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırılan sütü, açılmadığı sürece ürünün tazeliğini dört ay süresince koruyan karton ambalajın atındaki logodan tanımak mümkün.
|
|
|
|
|
|
|
|
|