|
|
|
|
|
|
Doğru tüketin, faydası bol olsun
İşlenmiş sütlerde dayanıklılığı artırmak için katkı maddesi kullanılmadığına dikkat çeken uzmanlar: Hazır sütü kaynatmaya da gerek yok....
Sütaş uzmanları, www.sutas.com.tr adlı internet sitesinden, tüketicilerin merak ettiği sorulara yanıt veriyor... * Uzun ömürlü sütlerin dayanıklılığı, içlerine koyulan katkı maddelerinden mi kaynaklanmaktadır? Hayır. Sütün dayanıklılığını artırmak amacıyla kesinlikle katkı maddesi ilave edilmez. Uygulanan özel teknolojik işlem, aseptik dolum ve ambalajlama ile süt uzun ömürlü hale gelir. * İşlenmiş sütlerin besin değeri daha mı azdır? Hayır. Kontrollü bir ısı uygulandığında, besin değeri kaybı yok denecek kadar azdır. * İşlenmiş içme sütlerini kaynatmak gerekir mi? Hayır. Isı işlemi görerek tüketiciye ulaştığından ve kaynatma besin değerinde kayıplara neden olacağından, yeniden kaynatmaya gerek yoktur. İşlenmiş sütler, kaynatılmadan güvenle tüketilebilir. * Süt sadece bebekler, hastalar ve çocuklar için mi gereklidir? Hayır. Süt, içerdiği besin maddelerinden dolayı her yaş grubunun tüketmesi zorunlu olan bir gıda maddesidir. İleri yaşlarda da süt tüketimi, kemik sağlığı açısından büyük önem taşır. * Süt yerine aynı miktarda süt ürünü tüketilebilir mi? Evet. Süt yerine aynı miktarda yoğurt tüketilebildiği gibi, süte eşdeğer miktarlarda peynir çeşitleri, ayran ve benzeri ürünler tüketilebilir. Örneğin, iki kibrit kutusu kadar peynir bir bardak süte eşdeğerdir. * Besin değeri tam, en taze ve en ucuz süt sokak sütü müdür? Hayır. Sokaktan alınan sütler evde kaynatıldığı için besin değerinde önemli kayıplar olmaktadır. Bu sütlerin yağı alınarak veya su katılarak besin değerlerinde azalma olmakta, kısa sürede bozulmalarını önlemek için içine karbonat gibi katkı maddeleri konulabilmektedir. Sokak sütü işlenmiş içme sütlerine oranla ucuz gibi görünür. Ancak, kaynatma için harcanan enerjinin maliyeti de hesaba katıldığında, aslında sokak sütü işlenmiş sütten daha pahalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|