|
|
Tarihle iç içe bir şehir
Erken Roma dönemine ait olan ve 'Ferhat Su Kanalı' olarak anılan su kanalları, Antik Amasya kentinin su ihtiyacını karşılamak üzere kayalara oyulmuş. Ferhat ve Şirin efsanesine konu olan su kanalları, tünel ve duvar oluşturularak, arazi eğimine uygun bir şekilde Ferhat Dağı eteklerine yapılmış.
OSMANLI'DA ÖNEMİ BÜYÜK Osmanlı döneminde önemli bir kent olan Amasya, özellikle Yükseliş Dönemi'nde tahta çıkan bütün padişahların şehzadelik dönemlerinde burada sancak beyliği yapmasıyla biliniyor. Aralarında Yıldırım Bayezit, Çelebi Mehmet, 2. Murat, Fatih Sultan Mehmet, 2. Sultan Bayezıt ve 3. Murat'ın da bulunduğu şehzadelerin ilk eğitim aldıkları kent olması nedeniyle, Amasya 'şehzadeler kenti' olarak anılıyor.
EL SANATLARI VE FOLKLOR Amasya'da yöre insanının çay içme alışkanlığı nedeniyle teneke, pirinç ve bakır semaver yapımı gelişmiş. Bunun yanı sıra el oymacılığı, baston yapımı, bindallı tabir edilen atlas ve kadifeden üretilen giysiler ve kilim dokumacılığı yaygın olarak yapılıyor. Samsun'a 131 kilometre uzaklıktaki Amasya'dan İstanbul, Ankara ve Samsun'a düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Kente, demiryoluyla da ulaşmak mümkün.
|