|
|
Şehzadeler kenti Amasya
Tarihi 7500 yıl öncesine uzanan Amasya, Osmanlı döneminde şehzadelerin ilk eğitimlerini aldığı yer olma özelliğiyle ilgi çekiyor. Kent, ayrıca Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan tarihi yapılarla da turizme hizmet ediyor.
Ferhat ile Şirin efsanesine konu olan su kanalları ve Osmanlı döneminde şehzadelerin sancak beyliği yaptığı kent olma özelliğiyle ilgi çeken Amasya, Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellikle turizme de hizmet ediyor. M.Ö. 65 yılında basılan ve halen Amasya Müzesi'ndeki koleksiyonda kayıtlı bulunan sikkelerde 'Amasseias' adıyla anılan kent, Yeşilırmak Vadisi'nde, antik İpek Yolu'nda kurulu önemli bir turizm merkezi konumunda bulunuyor. Sevdaları tarihe mal olmuş Ferhat ile Şirin'e ve dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilinen Strabon'a ev sahipliği yapan Amasya; Osmanlı döneminde sahip olduğu eğitim yuvası kimliğiyle de dikkat çekiyor.
'ANADOLU'NUN OXFORD'U' 'Küçük Asya'da Bir Geziden Anılar' isimli eserde, kente 1861'de yaptığı seyahati anlatan Fransız Arkeolog Georges Perrot, Amasya'yı 'Anadolu'nun Oxford'u olarak tanımlıyor. Perrot, kitabında, '25 bin kişilik nüfusunun 2 bini öğrenci olup, 18 medresede öğrenim görmektedir' ifadesine yer veriyor. Öte yandan Amasya, kurtuluş mücadelesinde Amasya Tamimi'yle 'milli iradenin vurgulandığı yer' olarak Cumhuriyet'e giden yolda önemli bir adım olarak biliniyor. Kent merkezinde yer alan birçok Selçuklu ve Osmanlı taş mimarisi eserin yanında, Yeşilırmak Yalısı'ndaki Osmanlı dönemi sivil mimari örnekleri olan yalı boyu evleri, kral kaya mezarları, Harşena Kalesi, Aynalı Mağara, Darüşşifa (Bimarhane), Hazeranlar Konağı, Ferhat Su Kanalı, Sultan 2. Bayezit Külliyesi, Halife Gazi Kümbeti, Çelebi Mehmet Medresesi ile saat kulesi, Gökmedrese ve Burmalı Minare Cami de ziyaretçilerin ilgisini çeken yerler arasında bulunuyor. Doğa harikası Borabay Gölü, Suluova'taki Yedi Kuğular Kuş Cenneti ve Taşova'daki Yukarı Baraklı Şelalesi ise Amasya'nın doğal güzelliklerinin başında geliyor.
MÜZE TURİST AKININA UĞRUYOR Amasya Müzesi'nde, 13 ayrı medeniyete ait arkeolojik ve etnografik 24 bin civarında tarihi eser sergileniyor. Öne çıkan eserler arasında; 1962 yılında Doğantepe Beldesi'ndeki kazılarda bulunmuş bronzdan yapılmış Hitit Fırtına Tanrısı Taşup heykelciği ile Hitit, Geç Helenistik, Frig, Bizans ve Roma dönemine ait sikke, heykel, lahit ve mezarlar yer alıyor. 14. yüzyıl İlhanlı dönemine ait erkek, kadın ve çocuk mumyaları ise ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
|