Babacan: '4.6 milyar dolar yabancı yatırım bekleniyor'
Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'ye 2005 yılında 4.6 milyar dolar, 2006'da 4.8 milyar dolar, 2007'de de 5 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı beklendiğini bildirdi.
Babacan, Yatırım Danışma Konseyi üyelerine, Conrad Otel'deki kahvaltıda, ''Türkiye konomisindeki gelişmeler, beklentiler ve yatırım ortamı'' konusunda bir sunumda bulundu.
Yatırım Danışma Konseyi'nin geçen yılki önerileri çerçevesinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Babacan, ''AR-GE'ler destekleniyor, teknolojik kalkınma bölgeleri teşvik ediliyor, DİE'nin standartları AB standartları ile uyumlu hale getiriliyor, KOBİ'lerin ekonomideki rolleri güçlendiriliyor. Özelleştirme programı hızlandı. Yatırım önündeki bürokrasi azaltıldı'' dedi.
Yatırımla ilgili yasal düzenlemelerin uygulanması ve sorunları giderici mekanizmalarda ilerlemelerin sağlandığını vurgulayan Babacan, ''Türkiye ile karşılaştırılabilecek ülkelere kıyasla vergi rejimi ve teşvik yapısı geliştirildi'' ifadesini kullandı.
Türkiye'nin siyasi ve makro ekonomik istikrarı sağladığını belirten Babacan, özellikle öngörülebilirliğin arttığını, öngörülebilirliğin artmasında da orta vadeli katılım öncesi ekonomik program ile yeni stand-by'ın çok önemli bir etkisi olduğunu bildirdi.
Babacan, yatırım önündeki idari ve bürokratik engellerin kaldırılması, kırtasiyeciliğin azaltılması için sorun teşhis edici, güçlü bir kamu-özel sektör işbirliği sağlayıcı, uluslararası tecrübe ve perspektiflere dayalı güçlü bir siyasi sahiplenmenin bulunduğu etkin bir mekanizmanın sağlanacağını anlattı.
Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi için temel unsurlara da değinen Babacan, siyasi istikrar ve ekonomideki istikrarın sürdürülmesi, doğru kurumsal çerçevenin oluşturulması, uygulamaların AB'ye uyumlu hale getirilmesini temel unsurlar olarak sıraladı.
YAPISAL REFORMLARDAKİ GELİŞMELER
Yapısal reformlarda önemli ilerlemeler sağlandığının altını çizen Babacan, en önemli yapısal reformlardan olan sosyal güvenlik sistemindeki açığın reformun uygulanmasıyla uzun dönemde GSMH'nin yüzde 1'ine indirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Etkin ve geniş bir tabana dayalı vergi toplama sisteminin uygulanması, AB standartlarında bir bankacılık düzenleme-denetleme standartlarının oluşturulması gibi hedeflerinin olduğunu aktaran Babacan, ''İleriki dönemde kamu personel, kamu harcama yönetimi ve politikası, mali şeffaflık, KİT yönetimi reformları ile özelleştirmenin hızlandırılması ve yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi hedefleniyor'' dedi.
Makro ekonomik hedeflere de değinen Bakan Babacan, 2005-2006-2007 döneminde ortalama yüzde 5 büyüme amaçlandığını, enflasyonun bu yıl için yüzde 8, gelecek yıl için yüzde 5, 2007 için de yüzde 4 olarak hedeflendiğini belirterek, ''Bütçe açığının GSYİH'ye oranının 2005'de yüzde 4.4'e, 2006'da yüzde 2.1'e, 2007'de yüzde 0.5'e indirilmesi hedefleniyor'' şeklinde konuştu.
MAASCTRICHT KRİTERLERİ
Babacan, Maastricht kriterlerinin orta vadeli ekonomik program çerçevesinde gerçekleştirilmesine çalışılacağına işaret ederek, bu çerçevede özellikle 2007 yılının sonuna kadar GSYİH'nin yüzde 60'ı olarak öngörülen kamu borç stokuna ilişkin kriterin yakalanmaya çalışılacağını söyledi.
Ali Babacan, bütçe açığı kriterinin de 2006 yılı sonuna kadar karşılanmaya çalışılacağını belirtti. Enflasyon ve uzun vadeli faiz oranları kriterlerinin programın sonuna kadar ya da hemen ardından mutlaka tutturulacağını kaydeden Babacan, yeni stand-by ile orta vadeli ekonomik programın ekonomideki güveni güçlendirerek büyümeyi artıracağını ve enflasyonu düşüreceğini bildirdi.
(AA)
|