|
|
Caddelerin bereketi
Ekonomideki iyimserlik sadece konutta değil, dükkân kiralama ve satışında da hareketi artırdı. Alışveriş merkezlerindeki artışa rağmen, yaya trafiği yoğun olan caddeler daha çok prim yapıyor.
Alışveriş merkezlerinin sıcaktan ve soğuktan koruyan iklimi, her şeyi bir arada bulmayı sağlayan konumlanması bir yana, açık havada vitrinlere bakmanın keyfi bir yana. Hala belli bir kesim, alışverişi sokakta yapmayı tercih ediyor. Böyle olunca da alışveriş caddelerinin modası hiçbir zaman geçmiyor. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, İstanbul'da alışveriş denince ilk anda akla gelen caddeleri ve oralarda son dönemde yaşanan gelişmeleri derledi:
BAKIRKÖY İSTANBUL CADDESİ Dükkanlarda m2 fiyatları 40-70 dolar arasında değişiyor. Satılık dükkanlarda da metrekare fiyatları 4 bin dolar ve caddenin sonuna ilerledikçe bin dolara kadar düşüyor. Merkeze yakın gayrimenkuller için kiralama ve satış süresi iki haftayı geçmiyor. Caddede 33 giyim, 21 çeyiz mağazası, 11 kafe, 4 eczane, 7 kuaför, 6 banka şubesi, 3 dersane, 9 market var.
BEYOĞLU İSTİKLAL CADDESİ İstiklal Caddesi'nde rayiç bedellerin yükselmesinin nedeni alternatif satılık dükkan veya binanın bulunamaması. Özellikle tekstil firmalarının artan ilgisiyle, caddede çok yüksek devir paraları konuşuluyor. Caddede 5 konsolosluk (Fransa, Yunanistan, İsveç, Rusya, Hollanda), 76 giyim mağazası, 21 ayakkabı- çanta mağazası, 54 kafe, 21 lokanta, 17 kitabevi& CD mağazası, 19 banka şubesi, 9 pastane, 5 sinema, 4 döviz büfesi4 eczane, 3 parfümeri, 5 kuyumcu, 2 kilise, 2 otel, 2 beyaz eşya mağazası var. Caddede 100 m2'lik dükkanların ortalama metrekare kira bedeli 10 bin dolar. Satış bedeli 700 bin dolara kadar çıkabiliyor. Galatasaray'dan Tünel'e kadar olan bölümde kira (metrekare) 4 bin-6 bin dolar arasında değişirken satışta 400 bin 500 bin dolara kadar çıkıyor. İstanbul'un en değerli, en çok para harcanan ve yaya trafiğinin en yoğun olan caddesi İstiklal, son iki yıldır ünlü markaların mağaza açmasıyla en iyi zamanlarını yaşıyor. İstiklal Caddesi'nde alternatif satılık dükkan veya binanın bulunamaması rayiç bedelleri oldukça yükseltiyor. Özellikle tekstil firmalarının artan ilgisiyle, caddede çok yüksek devir paraları konuşuluyor. İstiklal Caddesindeki tekstil markalarını incelendiğinde; Lacostte, Benetton, Colin's, Levi's, Mavi Jeans, Polo Garage, Vakko, Little-big, Nike, Puma, Kip, Kiğılı, Tiffany ve Adil Işık gibi en ünlü markaların ard arda sıralandığı görülüyor. Tekstil firmalarının Galatasaray ile Tünel arasına rağbet göstermeleri bu bölgedeki yaya trafiğini oldukça artırırken, bazı markalar cadde üzerinde 2. mağazalarını açmak üzere arayışlarını sürdürüyor.
BAĞDAT CADDESİ Caddede bir çok firma kiralık yer için sırada. Son 6 ayda kiralanan mağazalar incelendiğinde; Arbys'in eski mağazası Starbucks tarafından 2. şube olarak kiralanırken, Kiğılı'nın boşalttığı mağazada Gloria Jeans'in 2. şubesini açtığı, Derimod'un yerini Vestel'e bırakarak, Telsim'in Şaşkınbakkal'daki boşalan yerine geçtiği görülüyor. Caddenin en işlek bölgesinde 100-150 metrekare genişlikteki dükkanların metrekare kira bedeli 70 dolar civarında. Aynı dükkanın satılık olması durumunda metrekare fiyatı 10 bin doları buluyor.
VALİKONAĞI CADDESİ Özellikle Abdi İpekçi Caddesi (Top-Shop) kesişimi ile Teşvikiye Caddesi (Yargıcı) kesişimi firmalar için en değerli bölge olarak tanımlanıyor. Son dönemde caddeye giren firmalar; İnci Ayakkabı ve Reebok, Türk Ticaret Bankası'nın yerine Japon iç giyim firması Yamamay ve Mds Tekstil'in boşalttığı mağazaya geçen Kom Tekstil.
|