|
|
|
|
Erdoğan'dan CHP'ye eleştiri
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''CHP'nin, AB ile ilişkileri kopuyor gibi göstermesi yanlış. Bu bizi sıkıntıya sokar'' dedi..
Başbakan Erdoğan, AK Parti TBMM Grup toplantısından çıkarken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, son dönemde Avrupa Birliği ile yaptığı açıklamalarla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
''CHP'nin, AB ile ilişkileri kopuyor gibi göstermesi yanlış. Bu bizi sıkıntıya sokar. Zaten biz aynı mücadelenin içindeyiz. Aynı hedefleri savunuyoruz. CHP, AB'yi desteklemiyor mu? Biz ülkenin menfaati, çıkarı için ne gerekiyorsa yaparız. Ben milliyetçiyim ama etnik, bölgesel, dinsel milliyetçilik yapmam. Bu ilkelerimizi daha önce de dile getirmiştik.''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB üyeliği konusunda samimi gayretlerin devam ettiğini belirterek, ''Muhalefet partisinin genel başkanı, bunu maalesef çok farklı zeminlere kaydırmanın gayreti içinde. Bizim AB konusundaki yaklaşımlarımızı, mal bulmuş mağribi gibi buna saldırarak, buna sarılarak, buralardan farklı yorumlar çıkarmanın gayreti içine giriyor'' dedi. Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, AB üyeliği konusunda, samimi gayretlerinin devam edeceğini ifade etti.
Türkiye'nin, önünde AB konusunda ''açık bir takvim'' olduğunu kaydeden Erdoğan, anamuhalefet partisi CHP'yi eleştirdi. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: ''Tabii, muhalefet partisinin genel başkanı bunu maalesef çok çok farklı bir zeminlere kaydırmanın gayreti içinde. Bizim AB konusundaki yaklaşımlarımızı, mal bulmuş mağribi gibi buna saldırarak, buna sarılarak, buralardan farklı yorumlar çıkarmanın gayreti içine giriyor. Boşuna bu gayretlerin içine girmesin. Biz ne yaptığımızı, nasıl adım atmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bunun dersini onlardan alacak halimiz yok. Bunu da açıkça söylemek zorundayız. Biz, AB müktesebatı içinde yapılması gerekenler ne ise bunu başından beri söyledik; 'iktidarı ile muhalefeti ile yapıyoruz' dedik. Hiçbir zaman kendilerine bu konuda verdikleri destek sebebiyle iltifatımız bir kenara koymadık. Ve bununla ilgili şükranlarımızı kendilerine ifade ettik. Çünkü bu bizim ulusal bir meselemizdi. Buna böyle bakarak yola çıktık. Aynı düşünceleri, duyguları paylaştığımızı kendileri de bizler de ifade ettik. Şimdi ise bakıyorsunuz; zaman zaman olumsuz yaklaşımlar içinde adeta bu attığımız adımlardan sanki ihrab (kaçmaya mecbur kılma) ediyormuşuz gibi bir ifade ile bir suçlama içine girmek... Kendileri de yaptıklarından pişmanlarmış gibi bir edanın içine girmek... Bunlar yanlış şeyler.''
''TAKVİMİ İZLİYORUZ''
Başbakan Erdoğan, mevcut takvimi bütün hassasiyetle izlediklerini belirterek, gerek siyasiler, gerek teknokrat ve gerekse bürokratlar olarak gerekli adımları atmaya devam ettiklerini söyledi.
''Önümüzde açık bir takvim var. 3 Ekim tarihinde başlayacak müzakere sürecine en iyi şekilde hazırlanmamız gerekiyor. Bu da devam ediyor'' diyen Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda baştan beri samimi, iyi niyetli ve istekli biçimde üzerine düşeni yaptığını belirtti.
Başbakan Erdoğan, AB'nin resmi makamları ile yürütülen görüşmelerde şu an itibariyle arızi bir problemin mevcut olmadığını belirterek, ''Ancak, bu tür problemler varmış gibi bazı gayretler içine girmek de kusura bakmasınlar yakışmıyor'' dedi.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ''Olmayan problemleri, varmış gibi göstermek, bunun gayreti içine girmek, ülkemizi de milletimize de zarar veriyor. Bunların içine girmemek gerekir. Yapılacak bir şey varsa, bunu tribünlere oynayarak değil, bunu hep birlikte görüşerek yapmamız gerekir. 'Bu bizim meselemiz' diyorsak, 'hep ülkemizin çıkarıdır' diyorsak, beraberce yapmak gerekir. Bugüne kadar bu tür şeyleri, tribünlere taşımak isteyenler o tribünlerden gerekli dersi almıştır. Artık bu noktada, ülkemizin ortak menfaatleri bizim her şeyimiz olmalıdır. Bunu düşünmeliyiz. Şunu unutmayalım ki karşımızda tek sesli, tek merkezli, yekpare bir AB olmadığı için zaman zaman AB üyesi bazı ülkelerden, kendi kamuoylarını etkilemeye yönelik olumsuz sesler duyuluyor. Bu sesler bizim metanetimizi, soğukkanlılığımızı dikkatimizi asla dağıtamaz. Biz ne istediğimiz biliyoruz. Türkiye'nin yüzü aktır.
''DOST OLDUĞUNU SÖYLEYENLER''
Hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki bizim bu ülkede 2.5 yıldır sürdürme gayreti içinde olduğumuz değişim, milletimizin ortak iradesinin bir tezahürüdür. Bu büyük değişim iradesi, bir toplumun büyük bir olgunlukla gerçekleştirdiği özeleştiri sürecinin neticesinde ortaya çıkmıştır ve sadece bunun için bile saygıyı hak etmektedir. Türkiye'nin dostu olduğunu söyleyen herkesin bu noktayı iyi düşünmesi ve beyanlarını bu saygı çerçevesinde titizlikle seçmesi gerekir. Zaman zaman yabancı muhataplarımızın Türkiye'nin bu hassasiyetine, bu hissiyatına uygun düşmeyen tavırlarıyla karşılaştığımız oluyor. Her zaman söyledik; Türkiye'nin AB üyeliği uzun ince bir yoldur, bu yolda zaman zaman güçlüklerle karşılaşabiliriz. Bu sadece bizim için geçerli değil. Bizden önce katılan ülkelerin de bu yolda çok zorlu süreçleri oldu. Bu süreci İngiltere, İspanya yaşadı... Ve görüşmelerimizde zaman zaman nasıl reddedildiklerini, nasıl veto edildiklerini hep kendileri söylüyorlar. Ama sabır isteyen bir yol olduğunu da söylüyorlar. Ama aynı şeyi biz de bu süreçte yaşadık, yaşıyoruz, bundan sonra da yaşayacağız.''
'İYİ SINAV VERDİK'
Başbakan Erdoğan, 17 Aralık sürecinde çok iyi bir sınav verdiklerini belirterek, ''Her meselede aktif diplomatik adımlar atarak iyi niyetimizi, samimiyetimizi ortaya koyduğumuz kanaatini taşıyoruz'' dedi.
Bu başarının, ''kendi kişisel hesaplarına kaydettikleri bir başarı olmadığını'' ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: ''(Ülkemizin başarısıdır) diyerek, iktidarı ile muhalefeti ile herkesi bu başarıya katmamıza rağmen bu rahatsızlık niyedir? Ben bunu anlayamıyorum. Yaklaşan müzakere sürecini, hem AB'nin hem Türkiye'nin geleceği için bugünden etkilemeye çalışan iyi niyetli herkes, bu sürece olumlu katkılarda bulunmak durumundadır. Unutmayalım ki nihai hedef olarak Türkiye'nin AB üyeliği sadece Türkiye'nin kazançlı çıkacağı bir süreç olmayacaktır. AB'de bu sonuçtan büyük kazanımlar elde edecektir. İnanıyorum ki yöneteceğimiz müzakere sürecinde birbirimizi çok daha iyi anlayacağız. Medeniyet birikimine neler katabileceğimiz çok daha net olarak kendilerine gösterebileceğiz.''
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|