Sanayi ve teknoloji şirketlerinin kötü bilançoları, uluslararası borsalarda kan kaybına neden oluyor. Ayrıca, fonların gelişmekte olan ülkelerden gelişen piyasalara kaydığı gözleniyor. Londra, Paris ve Frankfurt borsalarında değer kaybı yüzde 2'yi aşarken, İMKB'de de yoğun satışlar oldu. İMKB Bileşik Endeksi günü yüzde 2. 38 oranında düştü.
İMKB Ulusal 100 Endeksi, 2. seansta 232.08 puan artarak 23,285.94 puandan kapandı. Hisse senetleri 2. seansta, ortalama yüzde 1.01 oranında değer kazandı. İlk seanstaki 799.48 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 567.40 puan geriledi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 2.38 oldu. IMF'DEN GELEN AÇIKLAMALAR YETERLİ OLMADI
IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler'in Türkiye ekonomisiyle ilgili olumlu açıklamalarına ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın ABD'deki temaslarına karşın, piyasalar tedirginliğini sürdürdü.
ÇİN GERGİNLİĞİ TOKYO BORSASI'NI VURDU
Bu arada Asya borsalarında da sert düşüşler yaşandı. Özellikle, Çin'de devam eden Japonya karşıtı protestoların yarattığı gerginlik, Tokyo Borsası'nı vurdu.
Borsanın temel gösterngesi Nikkei Endeksi kapanışta cuma gününe göre 432.25 puan (yüzde 3'ten fazla) gerileyerek 10,938.44 puana indi. Aynı borsada ABD Doları da Japon Yeni karşısında cuma gününe göre 0.47 yen gerileyip 107.84 yenden işlem gördü.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN TAHVİLLERİNDE SATIŞLAR
Mart ayı başlarında ABD faiz oranlarının daha hızlı artırılabileceği kaygılarıyla ortaya çıkan satış baskısı, gelişmekte olan ülke tahvillerinin fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. ABD`de faizlerin yükselmesi, yüksek getirili bu varlık sınıfının çekiciliğini de azaltıyor.
Amerikalı otomotiv devleri GM ve Ford`un finansal durumlarının sağlığına ilişkin kaygılarla var olan bu satış baskısı geçen hafta ivme kazandı. Bu kaygılar, her iki şirketin hisselerinin Wall Street`te ağır kayıplara uğramasına ve kurumsal tahvil getirilerinin de sıçramasına neden oldu.
BREZİLYA VE TÜRKİYE RİSKLERE AÇIK
En yüksek dış borç düzeyine sahip ülkeler, borç servisini yerine getirebilme maliyetlerinin artması nedeniyle dünyadaki riskten kaçınma eğiliminden en çok etkilenenler oluyor. Brezilya ve Türkiye, bu kategoride yer alıyor.
Dış koşulların, IMF ile bir süredir geciken 10 milyar dolarlık stand-by anlaşmasının Mayıs ayı başında imzalanabileceği yönündeki beklentilere ağır basmasıyla Türk tahvilleri de değer kaybetti. Türkiye'nin 2034 vadeli gösterge tahvili 0.705 puan düşüşle 95.375'ten işlem gördü.