|
|
Yapamayacağım yemek yok her şeyi pişirebilirim...
Derya Baykal mutfakta tam bir aşçı. İlk yemeğini 15 yaşında yapan, zeytinyağlılardan pastalara, salatalardan böreklere kadar her türlü yemeği ustalıkla pişiren sanatçı, kızları Derya ve Ferhan'a da el vermiş. Baykal'ın kızları, harika cheesecake yapıyormuş.
Türk tiyatrosunun başarılı ve güzel kadınlarından Derya Baykal meğer mutfakta harikalar yaratıyormuş. Zeytinyağlılardan pastalara, salatalardan böreklere kadar her türlü yemeği ustalıkla pişiren Baykal, "Yapamayacağım yemek yok, her şeyi pişiririm" diyor. Sağlıklı beslenmeye dikkat eden sanatçı, şeker hastası olduğu için az ama sık yemek yiyor. Baykal, çantasında sürekli meyve suyu taşıyor; arabasından yoğurt, keten tohumu, yulaf, meyve ve bitki çaylarını eksik etmiyor.
* Yemekle aranız nasıl? Süper... Ne yemekler yaparsınız? Yapmayacağım yemek yok, her şeyi yaparım.
* Yemek atmazmışsınız diye duyduk... Yok atmam, her şeyden bir şey yaparım. Kalmış pilavı salatanın üstüne koyarım mesela.
* Şeker hastalığından sonra mutfağınız değişti mi? Hep böyle beslenirdim, sağlıklı şeyler yapardım. Şeker hastası, az ama sık sık günde altı öğün yemeli.
* Şeker hastalarının da yiyebileceği, en çok sevdiğiniz pratik bir yemek tarifi verebilir misiniz? Kuşbaşı kesilmiş tavuklar, soğanla birlikte çevirerek kızartılıyor. İçine kimyon, köri, domates rendesi ve kekik eklenip pişiriliyor. Bir tarafta az tuzlu suda, bir kase bulgur haşlanıyor. Marullar yıkanıp doğranıyor. Birkaç brokoli haşlanıyor. Salata kasesinin en altına marullar, üstüne bulgur, en üste de tavuklar güzelce yerleştiriliyor. Gelelim sosuna: Sos için zeytinyağı, limon, az sirke, tuz ve bir kaşık yoğurt çırpılıp, salatanın üzerine dökülüyor. Bu salata her türlü besinin bulunduğu, diyabetlilerin de yiyebileceği bir yemek.
* Siz yanınızda taşır mısınız yemekleri? Evet. Çantamda devamlı meyve suyu bulunur. Arabamda her türlü yiyeceğim vardır; yoğurt, keten tohumu, yulaf... Hepsi vakumlu kutularda durur. Ayrıca meyvem, galetalarım, bitki çaylarım...
* En çok hangi yemekleri pişirirsiniz? Kepekli makarna, pilav, diyet aşure, zeytinyağlılar...
* Mutfağınızda ille de olması gereken malzemeler... Peynir, zeytin, domates ve ekmek ille de bulunur mutfağımda.
* Sizce iyi yemek yapmanın temelinde ne yatıyor? Ana yemekleri bilmezsen farklı yemekler yaratamazsın. Mesela kimi yemekler çiğden, kimileri ise haşlayarak yapılır. Kuru fasulyeyi ve yeşil fasulyeyi nasıl pişirmen gerektiğini bilmezsen bu iş olmaz.
* Mutfakta son keşifleriniz neler? Şimdi yemeklere kuru meyveleri katmaya bayılıyorum. Kuru meyveler yemeklere çok farklı bir lezzet katıyor.
* En ünlü yemekleriniz hangileri? Yemeklerim çok beğenilir. Özellikle böreklerim, keklerim ve pastalarım çok ünlüdür. Bir yemeği severek yapmak çok önemli. Belki de işin sırrı burada saklı.
* Bu kadar usta bir aşçı, ilk yemeğini kaç yaşında yaptı? Yemek yapmaya çok meraklıydım ben. İlk yemeğimi 15 yaşında yaptım. Patlıcanları kızartıp içini etle doldurdum. Kürdanla tutturup, suyunu ekledim ve fırında pişirdim.
* Peki kızlarınız mutfakta sizin kadar başarılı mı? Kızlarıma da el verdim; onlar harika cheesecake yapıyorlar şimdi.
AYSUN ÖZ GÜNAYDIN
|