'İyiydim, kriz aniden geldi' sözü yanlış!
* Bilinçli diyet ile kalp hastalıklarından uzak durmak mümkün. Kalp hastalıkları genellikle 30-40 yıla dayanan kötü beslenme ile oluşuyor." Turp gibiydim, aniden kalp krizi geçirdim" doğru bir cümle değildir. * Akdeniz Türk diyeti, zeytinyağı, soya, çay, üzüm, omega 3'ten zengin keten tohumu, balık, semizotu ve ceviz kalbimizin dostu. * Egzersiz ve Aspirin kalp sağlığı için harika. Günde 30 dakika yürürseniz, kalp krizi riskiniz yüzde 50 azalır. Haftada beş ve daha fazla sayıda ciddi egzersiz yaparsanız, kalp krizi riski yüzde 98 oranında azalır. * Kolesterolünüzün her yüzde bir azalmasında, kalp krizi geçirme riskiniz yüzde iki düşer. * Tansiyonunuzdaki her yüzde birlik azalma, kalp krizi geçirme riskinizi yüzde dört azaltır. * Beş yıl süren bir çalışmaya göre, Akdeniz diyeti kalp krizi geçirme riskini yüzde 72 azaltmıştır. Akdeniz diyeti, taze sebze ve meyve, üzüm, balık, sarmısak, fasulye, ceviz, fındık, hardal, kepekli ekmek ve zeytinyağından oluşur. Uzak Doğu'nun soya fasulyesi ve sütünü bu diyete eklemek ile daha iyi sonuçlar elde edilebilir. * Çay kalp için çok yararlıdır. İçindeki antioksidanlar ile kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Aynı zamanda, kalp damarlarının fonksiyonlarını tekrar kazanmasını sağlıyor. * Üzüm suyunun kanı sulandırıcı, damar genişletici ve antioksidan etkileri var. * Özellikle bitkisel yağlardan yapılmış margarinler kötü kolesterolü yüzde 15 düşürür. Kötü kolesterolü günde 85 gram ceviz yüzde 10, 750 mg sarmısak yüzde üç, 50 gram soya fasulyesi yüzde 10 ve yulaf içeren yiyecekler yüzde beş düşürür. Bu yiyeceklerin kullanıldığı bir diyet ile belki de ilaçsız olarak kolesterolünüzü kontrol altına alabilirsiniz. * Omega 3 kalbi koruyan bir yağ asididir. İki büyük araştırma bu asidin ani kalp ölümlerini azalttığını göstermiştir. Balık ve keten tohumunda bol bulunur. * Alkol kalp hastalıkları riskini azaltır; fakat bazı diğer hastalıkları artırır. * Orta derecede karbonhidrat, protein ve az miktarda, ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin. * Tam yağlı süt ve ürünlerinden ziyade, yağı azaltılmış olanları tercih edin. * Haftada dört yumurtadan fazlasını yemeyin. LDLkolesterolü yüksek olanlar, yumurta sarısı bakımından daha da dikkatli olmalı. * Kırmızı et yerine balık ve derisiz kümes hayvanları tüketin. * Bol miktarda (günde beş kez) sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller var. * Günde 8-10 bardak su için. * Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi çok yararlıdır. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü yüzde 15 kadar düşürebilmektedir. * Günde altı gramdan fazla tuz tüketmeyin.
|