Akmerkez'i halka açıp, her yıl kârın % 80'ini dağıtacağız
Ekspertiz değeri yaklaşık 409 milyon dolar olan Akmerkez'in yüzde 49'u 15 Nisan'da halka açılıyor. Akmerkez'in hâkim ortağı Akkök Grubu adına konuşan Raif Dinçkök bütün kârı dağıtacaklarını söyledi.
Türkiye'nin halka açılan ilk alışveriş merkezi Akmerkez olacak. Üstelik yatırımcıya son derece önemli de bir söz veriyor: "Temettü ödeme garantisiyle borsaya geliyoruz. Bütün kârı dağıtacağız." 15 Nisan'da borsada işlem görmeye başlayacak olan Akmerkez'in 2004 yılı vergi öncesi kârının 34 milyon dolar, net kârının ise 19 milyon dolar olduğunu hatırlatalım. İş hayatının ilk röportajını veren Akkök Grubu'nun üçüncü kuşağı 33 yaşındaki Raif Dinçkök son derece heyecanlı. Baba Ali Dinçkök ve Amca Ömer Dinçkök, Akmerkez'in halka arzında sahneyi Raif Dinçkök'e bırakınca, biz de haliyle mikrofonu ona tuttuk. Kelimeleri son derece dikkatli seçerek konuşan Raif Dinçkök'ü futbol taraftarları 2000-2001 yılında yaptığı Fenerbahçe yönetim kurulu üyeliğiyle hatırlayacak. Altyapı gibi gerçekten çetrefilli bir alanda bir yıl çalışan Dinçkök, "İşler şimdi başımı aştı. Yetişecek bir sürü toplantı, yapılacak iş var. Artık futbol kulüplerinde yer almaya vakit kalmadı" diyor. Dinçkök'le Akmerkez'i ve beklentilerini konuştuk...
* Akmerkez'i neden halka açıyorsunuz? Hem Avrupa'da hem de ABD'de alışveriş merkezleri, gayri menkul yatırım ortaklıkları yükselen yıldız durumundalar. Müthiş yatırım var bu alanlara. Biz de dünyada böyle bir konjonktür oluşmuşken, Akmerkez de sevilen, tanınan, kârlı bir müessese konumundayken, hem yerli, hem yabancı müşteri için cazip olduğunu düşündük ve halka açmaya karar verdik.
EN BÜYÜK HALKA ARZ * Dikkatimi en çok, Akmerkez'in halka açıldıktan sonra dağıtılabilir kârının en az yüzde 80'inini yatırımcılarla paylaşacağınız çekiyor. Söz veriyor musunuz? Akmerkez halka açıldıktan sonra, edeceği kârı temettü olarak en az yüzde 80 oranında dağıtılacak. Bugüne kadar hep yüzde 100 dağıttık. Bu kez yüzde 80 diyoruz ki bir marjımız olsun. Bir gelir ortaklığı oluyor. Bizden hisse senedi alanlar Akmerkez'in küçük sahipleri olacak ve sürekli gelir elde edecekler. Akmerkez GYO yatırım yapmayacak yani. Biz bunu ana sözleşmemize yazdık, yani bundan dönüşü yok. Kaçarı yok. Ana sözleşmesinde kâr oluşursa bunu dağıtacağını garanti eden daha önce bir Fenerbahçe Spor Kulübü idi. Bir de Trabzon Spor yapacak.
* Peki beklentiniz nedir? Sizce yatırımcı Akmerkez'e ne kadar ilgi gösterecek, piyasa analizleri yapıldı mı? Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası bizim için bir değerlendirme yaptı. Buna göre, Akmerkez'in ekspertiz değeri yaklaşık 409 milyon dolar çıktı. Şirketin yüzde 49'unu halka açacağız. Bir hissenin halka arz fiyatı 36 YTL- 44 YTL aralığında olacak. Yani 400 ile 450 milyon dolarlık piyasa değeri üzerinden aşağı yukarı 200 milyon dolar bir gelir bekliyoruz. Bu da son beş yılda Türkiye'de yapılan en büyük halka arzlardan biri olacak.
* Diğer GYO'lardan farkınız ne? Akmerkez, diğer GYO'lar gibi proje gösterip, şu inşaatları gerçekleştireceğiz demiyor. Herkesin bildiği, görünen, hazır bir yapı, hazır bir işletme var. Düzenli bir kira geliri söz konusu.
* Yurtdışında Akmerkez görücüye ne zaman çıkacak? Bugün yola çıkıyoruz. Londra ve Amsterdam'da yatırımcılarla bir araya geliyoruz.
* Yurtdışındaki halka arz tanıtım gezilerinden ne bekliyorsunuz? Biz ön araştırma yaptık. Ciddi talep var. Sanıyoruz yüzde 70'i yabancılar tarafından alınacak.