Brezilya, son 10 yılda gösterdiği ekonomik performansın meyvelerini almaya başladı. Sıkı mali politikalarla güçlenen Brezilya, IMF ile yeni bir anlaşma yapmayacağını açıkladı. IMF Başkanı da bu ülkeye destek çıktı.
Brezilya, IMF ile yollarını ayırdı. 'Kayıp Yıllar' olarak anılan 80'lerde kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 70'leri aşan Brezilya, uyguladığı mali disiplin sayesinde bu oranı yüzde 54.5'lere kadar düşürdü. Ve bu sayede Brezilya, 1998 yılından bu yana ilk kez IMF desteğine ihtiyaç duymadığını açıkladı. IMF de Brezilya'nın kredi anlaşmasını yenilememe kararına destek vererek, ekonominin istikrara kavuşması ve fona olan 23.2 milyar dolarlık borçlarını ödeyebilmeleri için harcamaları kısmayı sürdürmeleri çağrısında bulundu. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato, Brezilya'nın bu ay sonunda süresi dolan 41.7 milyar dolarlık kredi anlaşmasını yenilemeyeceğini duyurdu. Rato, kararı IMF yönetiminin de olumlu karşıladığını söyledi.
FEDAKARLIK ÇAĞRISI Rato şunları kaydetti: "2002 krizinden sonra uygulanan etkili makroekonomik politikalar, beklentilerin de üstüne çıkarak, ülkenin güçlü ve istikrarlı bir ekonomik büyüme yaşamasına neden oldu. Brezilya artık IMF'siz de kendi ayakları üzerinde durabilir." Devlet Başkanlığına seçilmeden önce IMF'yi eleştiren Luiz Inacio Lula da Silva, IMF desteğini kesme kararının harcamaları kısma ve katı mali politikalarda gösterdiği kararlılığın bir getirisi olduğunu belirtti. Lula da Silva, "Bu karar, (Brezilya'nın) kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayan hükümetin sakinliği ve sükuneti ve Brezilyalılar'ın fedakârlığıyla alındı" dedi. 2001'de borçlarının milli gelire oranı yüzde 90'ları aşan Türkiye geçen 4 yılda bu oranı önce yüzde 78'e, ardından yüzde 70'e ve geçen yıl yüzde 63'e kadar indirdi. Şimdi herkes Brezilya'ya bakarken, "Darısı başımıza" diyor.