|
|
|
|
|
|
Güllaçtan ve beyaz ekmekten kaçının
* Karbonhidratların hepsi zararlı mı? Karbonhidratların kaynağına dikkat edilmeli. Millet olarak güllacı çok severiz. Ama diyebilirim ki; güllaç karbonhidratların en kötüsü, en kötü kaynağı. Güllaç, nişasta zengini; glisemik endeks dediğimiz, insülin salgılanmasına şiddetle yol açan bir gıda. Beyaz makarna, 'çok rafine edilmiş karbonhidratlar' dediğimiz beyaz ekmekler, rafine edilmiş pirinç gibi gıdaların az tüketilmesinde yarar var.
* Sizce klasik diyetlerin geçerliliği yok mu? Bütün sistemi kodlayıp çözmek kolay bir şey değil. Bunun mutlak olarak çözülmesi çok uzun zamana yayılacak. Bir insan için 10 birim çok fazla olabilir. Bir başka insan için yeterlidir. Bunu genlere bakarak anlayabiliriz. "Herkes 10 birim alırsa çok iyi olur" dersek, bu aslında 10 birim alanların yarısı için iyi olacak, ancak diğer yarısı için tam doğru olamayacak. Hastalıkların gelişini geciktirmek ya da onları tamamen önlemek için genleri daha iyi tanımlayıp, daha kaliteli bir tavsiyede bulunmak mümkün. Nasıl ki bir elbise herkese uymuyorsa, bir formül de herkese uymuyor. Ama ana prensiplerde bir değişiklik yok.
* Az yiyerek bile kilo almak mümkün mü, genetik şişmanlık bu mu? Az yiyip kilo almak mümkün değil. Vücuda giren enerjinin çıkandan az olması gerekir. Harcadığımız kaloriyi artırmak, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle mümkündür. Şişmanlığın insanların yüzde 70'inde görülmesi dizaynımızla ilgili bir problem. İki kişi aynı gıdayı yediği halde, farklı doyum hissine sahip olabiliyor. Sindirim sisteminden beyne uzanan doyum hissi farklı olabiliyor. Bunları etkileyen genleri keşfettiğimizde sorunu çözeceğiz.
* Kalp, şeker, astım gibi hastalıkların hepsinin ortak nedeni bulduğunuz bu şişmanlık genleri mi? Kalp, şeker hastalığı, karaciğer bozuklukları, yüksek tansiyon, kolesterol metabolizması bozuklukları, astım ve romatizmal kemik hastalıklarının hepsi ortak bir nedenden kaynaklanan ve şişmanlığın tetiklediği hastalıklar. Dolayısıyla, bunlara yol açan ortak "anakor" mekanizmalara ulaşabilirsek, o zaman pek çok hastalığın çözümünü aynı anda yapabiliriz diye düşünüyorum. 15 senelik çalışmamızın özeti bu aslında. Şimdiye kadar tespit ettiğimiz birkaç gen ailesi var...
* Zayıflayınca şişmanlığın yaptığı hasarlar gideriliyor mu? Evet, hemen iyileşme dönemi başlıyor. Ne kadar kilo verirseniz, o derece iyileşiyorsunuz.
* Bazıları kilo alamadığından yakınıyor, bazıları da veremediğinden... Çan eğrisinin bir ucundakiler yiyip yiyip kilo alamayanlar, diğer ucundakiler bütün ömürlerini diyetle geçirseler de bir türlü kilo veremeyenler. Arada da gıdasına dikkat ettiğinde kilosunu koruyabilen, etmediğinde kilo alan grup var. Uçtakiler muhtemelen daha şiddetli genetik değişiklikler taşıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|