kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genleriniz incelenecek, neyi ne kadar yemeniz gerektiğine karar verilecek
Neden bazıları hiç kilo alamazken bazıları 'su içse' yarıyor?
Nutri-genetik'in hedefleri neler?

Genleriniz incelenecek, neyi ne kadar yemeniz gerektiğine karar verilecek

Kişisel nutri genetik analizler sayesinde, insanlar artık kendi ihtiyaçlarına ve risk gruplarına göre beslenebilecek. Çok yakında Türkiye'de de uygulanmaya başlayacak olan bu testler sayesinde, kişiler genetik incelemelerinin sonuçlarına göre özel bir beslenme ve yaşam modeline sahip olacaklar. Hastalık riskleri azalacak, insan ömrü uzayacak...

Küçücük bir test, hayatınız boyunca kalp, diyabet, kanser, kemik erimesi gibi hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeniz gerektiğini ortaya çıkartacak. Gelecek yıllarda adını sıkça duyacağımız nutri-genetik uygulamaları artık Türkiye'de de başladı. Hacettepe Üniversitesi'nde ilk adımı atılan bu yöntem, kişiye özel diyet uygulamalarını başlatacak. Risk gruplarına göre, belki de sizin en yakın arkadaşınızdan daha fazla brokoli yemeniz gerekecek. Dr. Tomris Cesur, nutri-genetik konusundaki son çalışmaları anlattı...

* 'Nutri-genetik' ne demektir, açıklar mısınız?
2003 yılında tamamlanan, ABD'nin liderliğini yaptığı 'insan genomu projesi' insan DNA'sında yer alan yaklaşık 25 bin genin dizilimini ve dolayısıyla genetik yapımızın tüm detaylarını ortaya koydu. Nutri-genetik bilimi de ağırlıklı olarak son dört-beş yıl içinde gelişti. Genetik yapımız bizi bazı hastalıklara karşı yatkın kılabiliyor. Hastalıkların bir kısmı doğrudan çevresel etkenlerle ortaya çıkıyor. Bulaşıcı hastalıklar bunun en tipik örneğidir. Böyle bir durumda genetik yapımızın rolü son derece sınırlıdır. Örneğin, tifo veya kolera hastalığına yakalanmak bütünüyle çevre koşulları ve mikroorganizmalarla ilişkilidir. Bazı hastalıklar ise, tamamen genetik yapımızdan kaynaklanmaktadır. Örneğin; fenilketonüri, kistik fibrozis, Huntington gibi hastalıklar, genetik yapımızdaki bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunların ortaya çıkmasını engellemek için bizim bireyler olarak yapabileceğimiz bir şey yoktur. Bir de, genetik yapımızda risklerini taşıdığımız ama hastalığın ortaya çıkması için yaşam tarzı ve çevresel faktörlerden olumsuz bir etkilenmenin de gerektiği hastalıklar vardır. İşte burada nutrigenetik kavramı devreye girmektedir.

HASTALIK RİSKİ AZALACAK
* Bu konuda örnek verebilir misiniz?
Örneğin, MTHFR geninde bir 'polimorfizm' olan kişi, folik asitten yeterince yararlanamaz ve kanında homosistein maddesi yükselir. Homosistein yüksekliği kalp hastalıkları açısından bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bunun gibi, kalp sağlığımızla ilgili başka genler de vardır. Eğer biz beslenmemize dikkat eder, aldığımız folik asit miktarını artırırsak, kanımızda homosistein yükselmeyecek ve homosistein açısından taşıdığımız kalp krizi riskimiz azalmış olacaktır.

* Folik asit nedir, nasıl alınır?
Folik asit ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzelerde bulunan B grubu bir vitamindir. Avrupa standartlarında önerilen dozu günde 200-300 mikrogramdır. Ancak MTHFR geninde bir polimorfizmden kaynaklanan folik asit metabolizmasına yönelik sorunu olan bir kişinin, daha yüksek dozlarda alması gerekir. Bu konudaki doz ayarlaması mutlaka hekim ve diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır. MTHFR örneğinde olduğu gibi genetik yapımız bizde kalp hastalıkları açısından riske yol açmaktadır. Bu riskin bir hastalık nedeni olarak ortaya çıkması için bizim diyetimizde yeterince folik asit almamamız gerekir. Böylece, bir genetik özellik yanlış bir yaşam tarzı alışkanlığı ile bir araya gelince, hastalık riskini ortaya çıkarır. Oysa ki, bu genetik özelliğimizi bir risk olmaktan çıkarmak bizim elimizdedir.

* Nutri-genetik ne tür hastalıklarda imdadımıza yetişiyor?
Kalp hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı), kanser, osteoporoz (kemik erimesi) gibi, orta yaşın üzerinde gelişme riski yüksek olan hastalıklar nutri-genetik bilimi açısından büyük önem taşımaktadır. Örneğin, vücudumuzun normal faaliyeti sonucunda ortaya çıkan serbest radikaller zararlı ve zehirli maddelerdir. Bunların vücudumuzdan bir an önce uzaklaştırılması gerekir. MnSOD genimizde taşıdığımız bir değişiklik, vücudumuzun zehirlerden arınmasına yönelik 'detoksifikasyon' mekanizmalarının iyi çalışmamasına yol açabilir. Bu durum bizi kanser hastalığına yakalanmak açısından riskli bir gruba sokar. Genlerimizde böyle bir özellik taşıdığımızı biliyorsak, mutlaka detoks özelliği olan bir beslenme rejimi uygulamamız gerekir.

GENETİK DİYET YOLDA
* Buna örnek verebilir misiniz?
Verebilirim, ancak her kişinin kendi genetik yapısına uygun olarak kendine özgü beslenme şeklini hekiminden veya diyetisyeninden alması gerekir. Zaten konunun en önemli noktası da bu. Genel geçer diyetler bünyesel farklılıkları dikkate almadığı için sağlığımız açısındanzararlı olabiliyorlar. Bu nedenle, biz kişisel nutri-genetik analiz yaptıran her kişinin bunu hekim veya diyetisyeni ile görüşmesinin şart olduğunu söylüyoruz.

* Türkiye'de genlere uygun beslenme modeli uygulanabiliyor mu?
Ülkemizin bu konu ile ilgili en önde gelen bilim adamları Nutri-Genetik Bilimsel Danışma Kurulu'nu oluşturdular. Bu konuda önemli bilimsel çalışmalar sürüyor. Ayrıca, bu testler kısa bir zaman sonra Türkiye'de de yapılabilecek. Bu analizler, 'kişisel nutri-genetik analizler' olarak uygulanmaya başlanacak.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sağlıklı Ve Uzun Yaşamın Anahtarı Bu Kurallarda
 Yediklerimiz, Kanserden Diyabete Hastalanma 'risk'imizi...
 İyot, Demir, A Vitamini Ve Çinko Alımına Dikkat!
 Baharda Çiçek Açmaya Hazır Mısınız?
 Genleriniz İncelenecek, Neyi Ne Kadar Yemeniz Gerektiğine...
 'dna İncelemeleri Türkiye'de Yapılacak'
 Sofranızdaki Renklerin Zenginliği Gelecekteki Sağlığınızın...
 Bu Besinler Yaşlanma Süresini Geciktiriyor
 Yağları Yakmak İçin Yoğurt Yiyin
 Yiyip Yiyip Zayıf Kalacağız Üstelik Hastalan Mayacağız
 Her Kadının X Kromozomu Değişik...
 Göz Tembelliğinde Erken Tanı Şart
 Felçli Hastalar İçin Sevindirici Haber
 Karaciğerde Bir Sorun Olduğunu Nasıl Anlarız?
Yasakları çöpçatan sitesiyle deliyorlar
Yasakları çöpçatan sitesiyle deliyorlar
Fenerbahçe yönetimi, futbolcularını gece hayatından uzak tutmak için...
'Uğur Yücel ile oynamak bir hayaldi'
'Uğur Yücel ile oynamak bir hayaldi'
Alacakaranlık'ın ilerleyen bölümlerinde komiser Ferit rolündeki Kenan...
Bekarlık hoşuna gitti
Bekarlık hoşuna gitti
'Zor Ölüm' serisinin yakışıklı aktörü Bruce Willis, 50 yaşında...
60. doğum gününü Hindistan'da kutladı
60. doğum gününü Hindistan'da kutladı
Ulus 29 ve Beymen Brasserie gibi İstanbul'un en popüler mekânlarının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.