Tevfik Bilgin, 2004 sonu itibariyle 306 katrilyon lira olan bankacılık büyüklüğünde, kamu bankalarının 108 katrilyon lira payı bulunduğunu anımsatırken, kamu bankalarının aktiflerinin yüzde 70'e yakının bölümünün Hazine kağıtlarından oluştuğunu, dolayısıyla bu bankaların büyüklüğünün sadece 45 katrilyon lira civarında olduğunu söyledi.
BDDK Başkanı Bilgin, bunun sektörün yaklaşık yüzde 15'ine tekabül ettiğini belirterek, ''Kamu bankalarının büyüklükleri bir anlamda kuru büyüklüktür. Bu da bir anlamda devlet, Hazine kağıtlarından kaynaklanan büyüklüktür. Dünyanın hemen hemen her yerinde kamu bankacılığı vardır'' şeklinde konuştu.
Bankaların 2004 sonu itibariyle toplam karının, 2.9 katrilyon lirası kamu bankalarından olmak üzere 6.3 katrilyon lira olduğuna işaret eden Bilgin, şöyle devam etti: ''2002'den 2003'e geçerken bankalar yüzde 100 kar etmiş, 2003'den 2004'e geçerken yüzde 30 kar etmiş. Artık Hazine bonosunun tatlı, karlı dönemi bitti. Tabii ki kar edecekler. Ama bu çok zor, çok uğraş vermeleri gereken bir süreç. Bundan sonra bankalar reel sektör ve bireysel müşterilerden maliyetlerini karşılamak için masraf alacaklar. Bedava bankacılık olmaz, ancak bu fiyatların da fahiş olmaması gerekir.''
SORUNLU MÜŞTERİ SAYISI ARTIYOR
Tüketici kredilerine de değinen Bilgin, 2003'te 12 katrilyon lira civarındaki tüketici kredilerinin, 2004'de 13 katrilyon lirası kredi kartı olmak üzere 26 katrilyon liraya çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Bu artışı biz yakından izledik. (BDDK hep hasar tespit komisyonu gibi çalışıyor) yönünde eleştiriler vardı. Ancak biz hep önceden tedbir alıyoruz. Kredi kartlarındaki sorunlu müşteri sayısı, aksi iddia edilse ve bankalar bazı enstrümanlarla yavaşlatma gayretinde olsalar da artıyor. Bir bozulma ihtimali gördüğümüz zaman bunun önlemini almak zorundayız. Bir bozulma eğilimi olduğunu söylemiyorum, ancak bunu önceden görüp, gerekli tedbirleri almalıyız diye düşünüyorum.''
Tevfik Bilgin, kredi kartlarında sorunların belirsiz ortamdan dolayı ortaya çıktığını, Kredi Kartları Kanun Taslağı'nın konuyla ilgili bir standart getireceğini kaydederek, taslakta taksitli kartlarla ilgili husus bulunmadığını söyledi.
Dünyada kredi kartına taksidin ortalama 3-6 ay olduğuna, Türkiye'de ise bu vadelerin 20-24 aya kadar uzadığına işaret eden Bilgin, ''bu, karlı bir iş olmaktan çıkmak üzere. Bankalar aralarında anlaşıp önlem alamadılar. Gıda ve benzinde sanırım bir mutabakata varıldı. Biz izliyoruz, trende ve harcama büyüklüklerine göre istediğimiz zaman gerekli önlemi alırız'' diye konuştu.
''BDDK, HERŞEYİ KAFASINA GÖRE YAPAN KURUM DEĞİL''
Tevfik Bilgin, ''Bankacılıkla ilgili taslakta isteğiniz dışında değişiklikler yapılması, BDDK ile hükümet arasında gerginliğe neden oldu mu?'' sorusunu şöyle yanıtladı: ''BDDK aslında bağımsız bir kurum değildir. Bağımsız derken, her şeyi kafasına göre yapan, makro ekonomiyi ve çevresinde olup bitenleri dinlemeyen bir kurum değildir. BDDK, özerk bir kurumdur. Bana göre bağımsızlık o anlamda kullanılmalı. BDDK, teknik bir kurum. Ben de teknik bir kurumun başkanıyım. BDDK özerk bir kurum olsa da, görevi hazırlık yapmaktır. Taslak (Bankalar Kanununda Değişiklik Taslağı) hazırlanırken olayın teknik yönüne baktık. Son karar siyasi otorite ve TBMM'nindir.''