20 yıldır bilanço inceleyip hatayı SPK'ya bildiriyor
Hamza İl 20 yıl bilançolardaki hileleri bulup SPK'ya bildirdi. İl'in fahri müfettişliği ile birçok yanlış düzeldi yatırımcı korundu.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun manipülasyon konulu toplantısında Hamza İl adı örnek yatırımcı olarak geçti. Bir sunum yapan Gözetim Dairesi Başkanı Cemal Küçüksözen, "Manipülasyonla baş etmek için onun gibi yatırımcıların olması lazım" dedi. SABAH, 20 yıl boyunca her yıl 30 şirketin bilançosundaki hileleri ve yanlışlıkları bulup SPK'ya bildiren birçok yatırımcıyı da bu sayede koruyan Hamza İl'i buldu. İl, "Ben SPK ve borsanın fahri denetçisiyim" diyor. Emekli müfettiş Hamza İl, mesaisinin büyük bölümünü hâlâ borsa şirketlerini inceleyerek geçiriyor.
AMAÇ HİSSE SATMAK Görev yaptığı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden emekli olan İl, "Eskiden internet yoktu. Bilançolara, faaliyet raporlarına bu kadar kolay ulaşamıyorduk. Genel kurulları takibe ve şirket bilançolarını incelemeye başladım. Bu arada bilançolarda birçok usulsüzlükler görmeye başladım. Bunu da SPK'ya bildirmeyi uygun gördüm" diyor. Bilançodaki temel birkaç usulsüzlüğü şöyle sıralıyor: "Direkt gider olarak yazılması gereken finansman giderlerini stoka ve malın maliyetine yüklüyorlar. Yeniden değerleme yapmadan amortisman ayırıyorlar böylece kar yüksek çıkıyor. Biraz fazla vergi veriyorlar ama bunun 10 mislini borsada hisse satarak kazanıyorlar. Meydanı boş buldukları için borsadan haksız kazanç sağlıyorlar." Yaptığı incelemenin kendisini de başarılı bir yatırımcı haline getirdiğini anlatan İl, "Ben uzun vadeli düşünen bir yatırımcıyım. Bilinçli olarak yatırım yaptığım için kendimi riske de atmıyorum. Şirketin temeli yani mali yapısı sağlamsa ben o şirketten korkmam" diye konuşuyor. İl, 20 yıl boyunca borsada hiç kaybetmediğini vurguluyor. Borsa yatırımcılarına da mesajı şu: "Ben borsayı denize benzetiyorum. Balıkların mevsimleri vardı. Lüfer mevsiminde lüfer avlamak lazım. Her balığın mevsimi mutlaka vardır."
HEP KAZANDIM İl, yatırım yaparken şirketin yatırımlarını ayırdığı amortismanı ve bu amortismanın bilançoyu etkileme oranına öncelikle dikkat ediyor. İkinci olarak şirketin üretiminin dünya piyasalarındaki konumuna bakan İl, dünya fiyatları ile iç fiyatları karşılaştırdıktan sonra fiyatların seyrine dikkat ediyor. Eğer malın fiyatı dünya piyasalarında artış trendinde ise o şirketin hisselerine yatırım yapmanın doğru olduğunu belirtiyor İl. Bir de döviz fiyatları ve şirketin döviz pozisyonu onun için önemli gösterge kalemleri.
FAVORİ HİSSE ÇEMTAŞ İl, iki yıldır dünyadaki yassı çelik fiyatlarının artış trendinde olmasına dikkat çekerek şunları söylüyor: "Bu trend devam ediyor. Bu nedenle Erdemir, Çemtaş ve Parsan hisselerini iki yıldır portföyümde tutuyorum. İki yıl önce 2.500 TL'ye aldığım Çemtaş, yakında 1.500 TL temettü verecek. Yani iki yıl önce 2.500 TL'ye aldığım hissenin maliyeti 1.500 TL'ye düşecek. Eğer bedelsizleri de dikkate alırsanız hissenin bugünkü fiyatı 16 bin TL."