Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, ''Bankalarımız açık pozisyonda değil, ancak maalesef reel sektör açık pozisyonda. Buralardaki aksama, bankaların mali bünyesini etkiler'' dedi.
Bilgin, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Geleneksel Perşembe Toplantısı'na katıldı. Bilgin, toplantıda yaptığı konuşmada, Bankalar Kanununda Değişikliği öngören yasa taslağına değinerek, bunun bir tepki kanunu olmadığını, sistemin tamamen daha iyi çalışmasına yönelik hazırlandığını vurguladı.
Bir banka 'hastalandığı zaman iki aşamalı tedaviye alındığını' anlatan Bilgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Önce ayakta tedavi odasına bir bankayı alıp, ayakta tedavi ediyorsunuz, kontrolden geçiriyorsunuz. Eğer burada tedavi olamıyorsa, daha ağır hastaların yattığı farklı bir odaya alınıyor. Eğer burada da olmuyorsa bankayı ya fona devrediyorsunuz, ya tasfiye ediyorsunuz. Bu taslakta tedavi aşaması 4'e çıkarıldı. Hafif, biraz daha ağır, ondan biraz daha ağır ve acil ameliyat yapılması gereken hastalar... Bunlar olmadıysa dedik ki (Bu bankada artık umut kalmamıştır ve bu banka tasfiye edilmelidir).
Son halinde Fon'a devir eklemesi de yapıldı. Tabii biz BDDK olarak bürokrasinin bir parçasıyız. İşleyen çarklardan birisiyiz. Çarklar birbirleriyle bağlantılı olarak dönmekte. Biz sadece ön hazırlık yaptık. Bundan sonraki düzenlemeler, kararlar siyasi otoritenin kararlarıdır. Biz devletin bir kurumu olarak siyasi otoritenin kararlarına sonuna kadar uyarız. Taslağın ilk hali bizim düşüncelerimizi yansıtıyordu.''
AÇIK POZİSYON UYARISI
Tevfik Bilgin, 2000 ve 2001'de alınan dersler sonucu bankaların açık pozisyona gitmediğini ve bu konuda çok ihtiyatlı davrandıklarını, kendilerinin de bunu çok yakından izlediklerini söyledi.
Açık pozisyonun, kesinlikle belirttikleri marjlar dışında izin vermeyecekleri ve şiddetli şekilde tavır takınacakları enstrüman olduğuna dikkati çeken Bilgin, şunları kaydetti:
''Bankalarımız açık pozisyonda değil, ancak maalesef reel sektör açık pozisyonda. Reel sektördeki firmalarımız, yabancı para borçlanarak açık pozisyona girmiş durumda. Bir büyüklük vermek istemiyorum. Lütfen açık pozisyonunuz varsa, bir şekilde karşılaştırmaya çalışın. Çünkü açık pozisyondaki bir sorun ve kurlardaki bir hareketlilik sizi etkiler. Daha sonra da doğrudan bankaları etkiler. Çünkü bu firmaların bankalara borçları var. Bunlardaki aksama, bankaların mali bünyesini etkiler. ''