|
|
|
|
|
|
Öğrenci affı tekrar kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha müzakere edilmesi amacıyla Meclis'e iade edilen öğrenci affı nitelikli çoğunlukla tekrar kabul edildi.
AK Parti, Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamadığı önerilerini Genel Kurul'a getirdi. Öneri üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, TBMM'nin gündeminin en az bir ay öncesinden belli olması gerektiğini belirterek, gündemin sürekli değiştirilmesinin rahatsızlık verici olduğunu söyledi.
Araslı, öğrencilere af getiren yasanın 330 oyla kabul edilmediği için Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edildiğini ifade ederek, nitelikli oyla kabul edilmeyen bir tasarı ya da teklifin reddedilmiş sayılacağını, bu nedenle bir yıl süreyle TBMM gündemine getirilemeyeceğini savundu.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, zaman zaman Meclis'in normal mesaisinin dışına çıkılabileceğini, ancak çok çalışmanın tek başına yeterli koşul olmadığını belirtti. Anadol, CHP'nin uyarılarının gözardı edilerek çıkarılan yasaların Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini savunarak, bu durumda fazla çalışmanın angarya anlamına geldiğini söyledi.
Anayasa Mahkemesi'ne 48 başvuruda bulunduklarını, bunlardan 30'unun henüz sonuçlanmadığını, 9'unun ise iptal edildiğini anımsatan Anadol, öğrenci affının da Meclis'e geri döneceğini ileri sürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz ise geçmişte yaşanan ekonomik ve sosyal krizler nedeniyle yükseköğretimine devam edememiş 671 bin öğrenciye yeniden yükseköğretime devam etme imkanı sağlayan düzenlemenin, toplumsal beklentinin bir sonucu olduğunu belirtti.
Topluma mal olmuş bu beklentinin ertelenemeyeceğini ifade eden Gündüz, yasanın bir yıl geçmeden yeniden gündeme alınamayacağı görüşüne katılmadıklarını, geçmişte nitelikli çoğunlukla kabul edilmeyen ve iade edilen yasaların TBMM'de ikinci kez kabul edildiğinde cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını anımsattı.
Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi oylanarak kabul edildi. Buna göre TBMM Genel Kurulu, bugün gündemindeki bir yasa ve 5 tasarısının görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.
''Torba Yasa'' olarak tabir edilen tasarı üzerindeki görüşmeleri yarın 14.00-23.00 saatleri arasında yapacak olan Genel Kurul, 17 Mart Perşembe günü de 14.00-21.00 saatleri arasında çalışacak. Bu arada, DYP Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in, memurlara gizli sicil bilgilerini öğrenme imkanı veren yasa teklifi ile CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün muhtar ödeneklerinin artırılmasına ilişkin teklifinin doğrudan gündeme alınması önerileri kabul edilmedi.
DEVLET MEMURLARI KANUN DEĞİŞİKLİĞİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamu görevlilerinin gizli sicil varakalarını öğrenme hakkına sahip olduğunu belirtti. Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapan çalışmayı önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına sunacak hale getirdiklerini de bildiren Başbakan Yardımcısı Şahin, bu tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında Akdemir'in teklifinin de değerlendirilebileceğini belirtti.
Şahin, muhtar ödenekleri konusunda da İçişleri Bakanlığı'nın tasarı taslağı üzerinde çalıştığını bildirerek, çok yakın zamanda Meclis gündemine geleceğini ifade etti.
Öte yandan, doktor kökenli DYP Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in, yasa teklifinin gündeme alınması konusunda görüşlerini dile getirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doktorlara ilişkin sözlerini eleştirmesine AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa tepki gösterdi. Fatsa, Başbakan Erdoğan'ın, ''sözlerinin maksadını aşacak şekilde yorumlandığını'' belirterek, ''hekimlerin gönüllerini kırdıysam kendilerinden özür dilemeyi gayet iyi bilirim'' dediğini anımsattı. Fatsa, ''Başbakan özür dileme erdemliliğini gösterdi ama siz bundan söz etme erdemliliğini göstermediniz'' dedi.Genel Kurul'da daha sonra öğrenci affı yasasının görüşmelerine başlandı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|