Avrupa'da kredi kartlarının kalbi AB Ödeme Sistemleri Yönetim Kurulu Üyesi Karasu anlattı:.
"AB'DE kredi kartları ile ilgili özel yasa yok. AB ülkelerinde bankaların, kredi kartını gelişigüzel ve limitsiz vermemeleri için yasal engeller bulunmaktadır."
"AVRUPA'DA tüketici kredilerinde olduğu gibi, kredi kartlarında da belirlenen limitin üstünde kredi verilemiyor."
AB'de fazla limit açan banka, ceza alıyor
Avrupa Birliği'nde tüketicilere gelirinden fazla limit açan bankalar büyük tazminatlar ödemek zorunda kalıyor.
Almanya'da6.3 trilyon Euro'luk aktif büyüklüğe ulaşan bankacılık kesiminin temsil eden Alman Bankalar Birliği ve Avrupa Birliği bankalarının aynı altyapıya sahip olması için çalışan European Payment Consul (ECP) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karasu, Türkiye'de kredi kartlarına getirilen düzenlemeleri SABAH'a değerlendirdi. Avrupa Birliği'nin en önemli yüzleri arasında yerini alan Karasu, "Bankaların sosyal sorumlulukları var. İnsanları zor durumda bırakamazlar" dedi.
AĞIR PARA CEZASI Avrupa Birliği ülkelerinde kredi kartlarına ilişkin özel yasal düzenlemenin olmadığını belirten Karasu, ancak bankaların kredi kartını gelişigüzel ve limitsiz vermelerinin önünde genel yasal engellerin olduğunu belirtti. Karasu'nun verdiği bilgilere göre Avrupa Birliği'nde kredi yasalarına göre bankanın şahsın krediyi ödeme kabiliyetinden emin olması ve müşterinin bilgileri doğrulamak zorunda. Bu bilgilere dayanarak kişinin kredibilitesi ölçülüyor. Tüketici kredilerinde olduğu gibi kredi kartlarında da belirlenen kredinin üstünde kredi verilemiyor, limit açılamıyor. Eğer banka fazla kredi vermiş ve kredi ödemesi de yapılmamışsa mahkemeye gidiliyor. Bankalar da kişinin ödeme gücünden fazla kredi açtığı için ağır para cezaları ile cezalandırılıyor. Türkiye'de de Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi genel kanunlarla kredi kartları piyasasının düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Karasu, "AB ülkelerinde kredi kartları ile ilgili özel yasa yok. Bu tamamen bankaların kendi risk algılaması ile çözülüyor. Ancak genel kanunlarda sorumluluk kredi veren kuruluşlara yüklenmiş. İster tüketici kredisi olsun ister kredi kartları olsun eğer banka müşterinin ödeme kabiliyetini ölçmeden ya da yanlış ölçerek kredi vermişse mahkemede ağır cezalar alıyor" dedi.
YÜKSEK FAİZ YASAK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) faizle ilgili kısıtlamasına da değinen Karasu, bu alanda özellikle Almanya'da yüksek faizi önleyen Tefecilik Yasası olduğuna işaret etti. Karasu, faiz sınırlaması konusunda şu bilgileri verdi: "Tefecilik Yasası'na göre banka kredi kartında veya başka bir kredide aşırı faiz alamıyor. Almanya'da şu anda tüketici kredilerinde piyasa faiz oranı yüzde 6 ile 10 arasında değişiyor. Eğer bankanın aşırı faiz talebi varsa mahkemeye gidildiğinde müşteri davayı kazanıyor."